Finalizarea proiectului ,,Asigurarea dreptului la educaţie de calitate elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) şi a elevilor din categoriile sociale defavorizate în cadrul învăţământului profesional tehnic (ÎPT)”Au fost prezentate rezultatele finisării proiectului ,,Asigurarea dreptului la educaţie de calitate elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES) şi a elevilor din categoriile sociale defavorizate în cadrul învăţământului profesional tehnic (ÎPT)” în cadrul unui atelier desfășurat de Ministerul Educației Culturii și Cercetării.
Interviu cu factorii de decizie din cadrul mecanismului local de referire a copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale
În perioada 9- 25 octombrie 2018 au fost desfășurate ateliere de instruire a specialiștilor locali din cele 4 regiuni noi (Sîngerei, Rezina, Comrat, Cahul) cu privire la mecanismul local de referire a copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale.
„În cazul în care copilul este eficient integrat în societate, simțindu-se important, apreciat și susținut, probabilitatea devierii sale de la normele morale și legale scade în mod vizibil.”
Interviu cu Elena Smocinschi, elevă și membră a Consiliului Raional al Tinerilor Leova
La 15 decembrie 2016 în cadrul ședinței Consiliului Raional Leova, în unanimitate a fost aprobat Decizia privind Acordul de colaborare între Consiliul Raional Leova și Institutul de Reforme Penale întru realizarea Mecanismului local de prevenire a delincvenței juvenile și referire a cazurilor copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale din raionul Leova.
Cum se desfășoară mecanismului de prevenire şi dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale şi a celor în conflict cu legea în raionul Leova?
Specialiștii grupului de lucru din cadrul proiectului „Consolidarea mecanismului de prevenire şi dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale şi a celor în conflict cu legea” din raionul Căușeni, și-au expus opiniile cu privire la prevenirea delincvenței juvenile, cursul activităților, importanța conlucrării intersectoriale, dar și asupra altor aspecte importante legate de copii cu un comportament deviant.
INTERVIU: „Îndemn pentru toți: de la declarații la acțiuni concrete și de la intenții la rezultate practice”
În interviul de mai jos, specialiștii grupului de lucru din raionul Orhei, dna Cupcea Veronica, șef Judecătoria Orhei și dna Pumnea Daniela, mediator, psiholog, Serviciul Asistență Psihopedagogică, au vorbit despre rolul și importanța proiectului “Consolidarea mecanismului de prevenire şi dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale şi a celor în conflict cu legea”, dar și despre alte aspecte ale comportamentului deviant în rândul copiilor.
Interviu cu specialiștii din raionul Orhei: „Pentru a preveni atragerea copilului în comiterea diverselor infracțiuni, este foarte importantă implicarea părintelui”
La 23 februarie 2017, în cadrul ședinței Consiliului Raional Ungheni, a fost aprobată Decizia privind Acordul de colaborare între Consiliul Raional Ungheni și Institutul de Reforme Penale întru realizarea Mecanismului local de prevenire a delincvenței juvenile și referire a cazurilor copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale din raionul Ungheni.
Interviu: Rolul instituțiilor implicate în consolidarea mecanismului de prevenire și dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale și a celor în conflict cu legea în raionul Ungheni
INTERVIU: Cât de dificil e să fii psiholog, când în cabinetul acestuia este un copil în conflict cu legea vs. povestea de succes a copiilor care au ales calea corectă a viețiiÎn contextul Cursului de instruire cu genericul “Medierea în cauzele penale cu implicarea copiilor în conflict cu legea”, desfășurat de Institutul de Reforme Penale, Institutul Național de Justiție și suportul UNICEF-Moldova, în perioada 23-25 noiembrie 2016, la Chișinău, psihoterapeutul de orientare integrativă, Iana Ciobanu, ca și formator în cadrul Cursului, ne-a oferit un interviu în care vorbește despre meseria de psiholog și despre importanța comunicării între părinte și copil, ca instrument esențial în combaterea delincvenței juvenile.
Interviu: Delincvența Juvenilă în opinia tinerilor Valentin și IurieLa data de 6 decembrie 2016, experta Institutului de Reforme Penale (IRP), Arina Țurcan a desfășurat o oră de educație civică cu tema "Delincvența juvenilă - ce este legal şi ce nu". În cadrul lecției, elevii clasei a XII-a au dat un feed-back productiv, fiind cointeresați de a se implica în activități de prevenire și combatere a delincvenței juvenile.

În acest context, doi tineri activi au oferit un interviu, unde și-au exprimat opinia față de fenomen, dar și idei de combatere a acestuia.

Avocat, mediator: "Moldovenilor le place să se judece şi pentru cel mai mărunt lucru. Să apeleze la mediere."În contextul Cursului de instruire cu genericul “Medierea în cauzele penale cu implicarea copiilor în conflict cu legea”, desfășurat de Institutul de Reforme Penale, Institutul Național de Justiție și suportul UNICEF-Moldova, în perioada 23-25 noiembrie 2016, la Chișinău, avocata și mediatoarea, Angela Gherasim, ca și participant al Cursului, a oferit un interviu pentru deslușirea fenomenului de mediere și tehnicile speciale de instrumentare a cauzelor cu implicarea copiilor aflați în conflict cu legea.

Practică avocatura de mai bine de 20 de ani, iar mai nou – face și mediere. Angela Gherasim susține că ambele activități îi sunt la fel de apropiate, dar optează pe soluționarea conflictelor prin mediere. Or, judecata înseamnă timp, bani și nervi pierduți, mai ales pentru mediul de afaceri. Deși ar putea spune că în 20 de ani a învățat suficient, Angela Gherasim vrea să fie în ritm cu tendințele din domeniu.