In martie 2008, Centrul de Justitie Comunitara Balti a preluat de la Procuratura m.Balti, un caz in care erau implicate doua persoane (cetateni ai RM, dintre care o persoana minora), fapta penala care face obiectul dosarului incadrandu-se la Art.90 Cod Penal al Romaniei - infractiunea de „Contrabanda”.

Acest referat a fost prima solicitare de intocmire a referatului presentential de evaluare psihosociala, primit din Romania, de la procurorul Lacramioara Balica, Biroul Teritorial Botosani din cadrul Directiei Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorizm, la data de 12.03.2008, in privinta unei tinere de 18 ani, dar care la momentul savarsirii infractiunii inca era minora.
In perioada 27-29 martie, Institutul de Reforme Penale a organizat training-ul „Elaborarea strategiei organizationale a Centrelor de Justitie Comunitara”. Au fost invitati sa participe reprezentantii celor 12 Centre de Justitie Comunitara, fondate de IRP, din intreaga republica: Balti, Cahul, Telenesti, Falesti, Comrat, Ungheni, Edinet, Leova, Orhei, Soroca, Rezina si Chisinau.
Din februarie 2007 in mun. Balti activeaza Serviciul de Probatiune in cadrul Centrului de Justitie Comunitara Balti, componenta proiectului ”Consolidarea Reformei Sistemului de Justitie Penala in Republica Moldova” implementat de catre Institutul de Reforme Penale. Consilierii de probatiune isi desfasoara activitatile in domeniul implementarii probatiunii presententiale in privinta minorilor/tinerilor aflati in conflict cu legea.