Reprezentanti ai Centrelor de Justitie Comunitara, voluntari si angajati ai Institutului de Reforme Penale au participat la trainingul cu genericul „Elaborarea, gestionarea si evaluarea proiectelor”.

Astfel, pe parcursul a trei zile, participantii la training au identificat finantatori si au elaborat sapte concepte de proiecte in cadrul grupurilor de lucru formate in cadrul acestei reuniuni.
Institutul de Reforme Penale a demarat lucrarile trainingului „Dezvoltarea capacitatilor organizationale ale Centrelor de Justitie Comunitara”.

In cadrul trainingului, 13 consilieri de reintegrare si pregatire pentru liberare noi-angajati sunt instruiti in scopul dezvoltarii capacitatilor de cautare de fonduri pentru activitatea ulterioara a Centrelor de Justitie Comunitara.

In calitate de traineri vor fi experti din cadrul I.I. „Gheorghe Caraseni”.
Momentul dificil nu intervine doar la „internarea” in penitenciar, ci si la iesire, cind fostii detinuti trebuie sa infrunte semenii care ii arata cu degetul la fiecare pas. Daca unii isi poarta cu resemnare eticheta si suporta mai usor, pentru altii este un ideal catalizator sa comita alte fapte ai sa se reintoarca in adapostul mult mai primitor al Penitenciarului.

Uneori, opinia publica este cea mai crunta pedeapsa si face adevarate ravagii asupra sufletului. Fiecare om are un fond bun si, daca stii cum sa-l abordezi, sa il determini sa inteleaga ca ceea ce a facut este gresit, sunt sanse sa fie recuperat. Fiindca, la urma-urmei, cati dintre noi nu ne-am dori o a doua sansa atunci cind gresim? Am fi in stare sa platim oricit pentru asta.
Centrul de Justitie Comunitara din mun. Chisinau impreuna cu voluntarii au organizat campania de informare si sensibilizare „Ce e bine sa stii ca sa nu ajungi in conflict cu legea“ in cadrul liceelor din Chisinau si care se va desfasura pina la finele anului de invatamint.

Deoarece minorii aflati in conflict cu Legea - reprezinta un aspect acut si problematic al functionarii societatii contemporane, si numarul acestora este in crestere, activitatile de informare au fost realizate in cadrul liceelor din Chisinau.
In perioada 27-29 martie, Institutul de Reforme Penale a organizat training-ul „Elaborarea strategiei organizationale a Centrelor de Justitie Comunitara”. Au fost invitati sa participe reprezentantii celor 12 Centre de Justitie Comunitara, fondate de IRP, din intreaga republica: Balti, Cahul, Telenesti, Falesti, Comrat, Ungheni, Edinet, Leova, Orhei, Soroca, Rezina si Chisinau.
In perioada 10-12 octombrie curent, si-a desfasurat lucrarile atelierul de lucru „Modele curente de reintegrare sociala a persoanelor liberate din detentie”. Organizat de Institutul de Reforme Penale in colaborare cu Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationla SIDA si Fundatia SOROS Moldova. Teama de recidiva a ex-detinutilor provoaca stereotipuri, eticheteaza si discrimineaza aceste persoane.