Serviciul de Probatiune in cadrul Centrului de Justitie Comunitara Balti

Din februarie 2007 in mun. Balti activeaza Serviciul de Probatiune in cadrul Centrului de Justitie Comunitara Balti, componenta proiectului ”Consolidarea Reformei Sistemului de Justitie Penala in Republica Moldova” implementat de catre Institutul de Reforme Penale. Consilierii de probatiune isi desfasoara activitatile in domeniul implementarii probatiunii presententiale in privinta minorilor/tinerilor aflati in conflict cu legea.

La faza presententiala sunt intocmite referate de evaluare psiho-sociala a personalitatii minorilor/tinerilor in privinta carora a fost pornita urmarirea penala. Intocmirea referatului presentential de evaluare psiho-sociala se realizeaza la solicitarea instantei de judecata sau a organului de urmarire penala.

De asemenea se desfasoara activitati de asistenta si consiliere psiho-sociala cu minorul/tinarul aflat in conflict cu legea, cauza penala aflindu-se la etapa urmaririi penale sau in procedura de judecata.

Scopul activitatii de asitenta si consiliere este subsumat scopului pentru care a fost infiintat serviciul de probatiune, si anume: reintegrarea sociala a minorilor si a tinerilor care au savirsit infractiuni, intarirea gradului de siguranta sociala si prevenirea savirsirii de noi infractiuni.

Beneficiarii activitatii de asistenta si consiliere sunt minorii si tinerii care nu depasesc virsta de 25 de ani.

In derularea activitatii de asistenta si consiliere CJC Balti urmareste: corectarea comportamentului infractional prin constientizarea de catre minor/tinar a faptei savirsite, a consecintelor acesteia si asumarea responsabilitatii pentru fapta comisa; motivarea minorului/tinarului in vederea dezvoltarii responsabilitatii si autodisciplinei; sprijinirea minorului/tinarului in vederea satisfacerii unor nevoi speciale referitoare la educatie, pregatire profesionala, loc de munca, plasament temporar etc.

Asistenta si consilierea se realizeaza pebaza unui plan de asistenta si consiliere adaptat nevoilor individuale ale beneficiarilor. Se estimeaza masura in care nevoile identificate pot fi acoperite prin interventia CJC Balti in colaborare cu organizatii neguvernamentale, institutii publice si/sau private ori cu persoane fizice sau juridice.

Acordurile de colaborare reprezinta unul dintre cele mai importante principii care guverneaza activitatea CJC Balti in general si activitatea de asistenta si consiliere in mod special. In derularea activitatii de asistenta si consiliere, acordam o atentie deosebita atragerii si implicarii organizatiilor si institutiilor din cadrul comunitatii.

Ne dorim sa realizam un cadru in care institutiile publice, organizatiile neguvernamentale, agentii economici sa colaboreze la reducerea infractionalitatii, la prevenirea recidivei si la asigurarea sigurantei comunitatii. Actualmente tindem spre un parteneriat cu diferite organizatii si institutii, avind drept obiectiv prioritar crearea unei retele comunitare de suport. Activitatea desfasurata in parteneriat cu acestea ne ofera prilejul sa raspundem intr-o mai mare masura nevoilor beneficiarilor nostri. In orice situatie beneficiarii vor avea o sursa profesionista si completa si vor gasi un suport social viabil la CJC Balti.

Toate dimensiunile de interventie a CJC Balti: intocmirea referatelor de evaluare psiho-sociala, asistenta si consiliere presupun implicarea activa a consilierului de probaţiune. Daca in privinta referatului de evaluare consilierul trebuie sa raspunda asteptarilor organului judiciar solicitant (procuratura si instanta de judecată care a solicitat referatul), in ceea ce priveste activitatea de asistenta si consiliere, consilierul trebuie sa raspunda asteptarilor si problemelor/nevoilor unei persoane, nu ale unei institutii. Nu credem ca putem fi acuzati de exagerare daca afirmam ca paradoxul “sistemul de asteptari al unei persoane este mai complex si mai subtil decit sistemul de asteptari al unei institutii” are valoare de adevar.

Aspectul enuntat mai sus reprezinta doar una dintre sursele responsabilitatii consilierului. La acest aspect se adauga alte particularitati ale procesului de asistenta si consiliere generatoare de responsabilitate, si anume: complexitatea procesului, oscilatiile motivationale, rezistentele de schimbare, factorii comunitari de natura sa potenteze sau sa diminuieze sansele de reusita ale procesului (opinia publica, resursele si disponibilitatea de implicare a partenerilor comunitari).

Toate aceste particularitati, in ceea ce priveste activitatea de asistenta si consiliere pot fi suplinite prin exemple de bune practici a consilierilor pe marginea situatiilor cu care se confrunta.

Studiu de caz

Minorul face parte dintr-o familie incompleta, ca urmare a divortului parintilor. Cei patru copii rezultati din casatorie au fost incredintati spre ingrijire mamei. Divortul parintilor l-a afectat foarte tare pe minor, perioada in care Alexei a fost implicat intr-un dosar penal. Din cauza starii de sanatate precare tatal minorilor nu putea sa participe la intretinerea lor. Deseori era internat in spital, salariul acoperind cheltuielile de tratament. Tatal minorului a decedat in a.2007, cauza decesului fiind: tamponada inimii.

Minorul locuieşte – impreuna cu mama si sora mai mica – intr-un apartament cu doua camere, proprietate personala a mamei. Conditiile de trai sunt modeste, familia are datorii comunale la apa in marime de 6327 lei, datorii pentru caldura in marime de 9560 lei, de trei ani sunt deconectati de la energia electrica. Mama minorului nu este angajata in cimpul muncii, a fost incadrata in gradul II de invaliditate, activitatea de munca fiind nerecomandata, beneficiind de pensie de invaliditate in marime de 406 lei. Mama minorului se afla la evidenta spitalului de Psihiatrie cu diagnoza: schizofrenie, unde periodic este supusa investigarii medicale si tratamentului indicat.

Continuarea studiilor se contureaza ca o nevoie a minorului. Alexei este elev in clasa a opta, are deficiente in vorbire. In acest an de studiu minorul a absentat 75 de ore, din care 49 ore – din motiv de boala si 26 ore – nemotivate. Atasamentul minorului fata de scoală este scazut. Din cauza starii materiale precare a familiei, minorul lucreaza, Alexei este unicul intretinator al familiei. Cu privire la planurile lui de viitor, minorul relateaza ca intentioneaza sa-si continuie studiile si sa profeseze in domeniul electronicei, fiind foarte priceput si interesat in aceasta activitate. Ar dori sa devina lacatus la repararea automobilelor.

Scopul asistarii oferite de catre consilierii de probatiune este de a reintegra in comunitate minorul dat prin ameliorarea unor probleme identificate.

Obiectivele propuse pentru activitatea de asistare sunt: continuarea cursului clasei a VIII-a, prin recuperarea materiei pierdute în perioada absentelor; obtinerea unui ajutor social din partea ONG-urilor, pentru sustinerea cheltuielilor legate de continuarea studiilor sau asigurarea altor necesitati.

Demersurile planificate pentru atingerea obiectivelor propuse sunt:

- facilitarea reintegrarii scolare prin antrenarea si responsabilizarea administratiei scolii pentru activitatea de reintegrare scolara a minorului (acordarea de ajutor pentru recuperarea absentelor);
- stimularea interesului minorului pentru finalizarea studiilor, prin promovarea avantajelor ce rezulta din finalizarea acestei activitati atat cu privire la situatia juridica, cit si in plan personal.
- instiintarea Sectiei familie si tineret cu privire la situatia familiala a minorului;
- contactarea unor organizatii neguvernamentale si de stat, si referirea cazului spre asistare materiala;
- justificarea solicitarii făcute catre aceste organizatii prin prezentarea starii de situatie a cazului.

- In procesul de asistenta si consiliere a cazului vor fi valorificate atit resursele organizatiilor guvernamentale (Sectia familie si tineret, Sectia asistenta sociala, AOFM), cit si resursele organizatiilor neguvernamentale din comunitate.

Astfel Alexei ca şi multi alti minori, va incepe o noua viata, cu o noua viziune despre viitor. Respectind principiul confidentialitatii numele minorului a fost schimbat.

Agheorghiesi Dorin si Cumpata Natalia, Consilieri de probatiune CJC Balti.