CJC Chisinau: studiu de caz

Momentul dificil nu intervine doar la „internarea” in penitenciar, ci si la iesire, cind fostii detinuti trebuie sa infrunte semenii care ii arata cu degetul la fiecare pas. Daca unii isi poarta cu resemnare eticheta si suporta mai usor, pentru altii este un ideal catalizator sa comita alte fapte ai sa se reintoarca in adapostul mult mai primitor al Penitenciarului.

Uneori, opinia publica este cea mai crunta pedeapsa si face adevarate ravagii asupra sufletului. Fiecare om are un fond bun si, daca stii cum sa-l abordezi, sa il determini sa inteleaga ca ceea ce a facut este gresit, sunt sanse sa fie recuperat. Fiindca, la urma-urmei, cati dintre noi nu ne-am dori o a doua sansa atunci cind gresim? Am fi in stare sa platim oricit pentru asta.

In situatia asta se afla domnul Mocanu M. (numele a fost modificat la dorinta persoanei), care sa adresat la Centrul de Justitie Chisinau imediat dupa eliberare, motivind-ul ca poate sa duca si un alt gen de viata fara a face rau celor din jur. La ei mergem pe stimularea motivatiei pentru schimbare. "In primul rind ii facem sa inteleaga ca au o problema si ca trebuie sa schimbe ceva in viata lor", ne relateaza Aliona Cojocaru, consilier de reintegrare CJC Chisinau.

Fireste ca cea mai mare importanta o are cooperarea acestor persoane cu CJC Chisinau. De la inceput Mihai a fost predispus sa-si schimbe modul de viata si anume prin interesul pe care l-a manifestat fata de angajarea in cimpul muncii. Pentru el a fost mai usor sa se angajeze imediat dupa eliberare, deoarece poseda buletinul de identitate, care a fost pastrat de niste prieteni atita timp cit a fost in detentie, deoarece de cele mai multe ori actele de identiate se pierd in perioada arest eliberare si este foarte greu de le restabilit.

A fost angajat in cimpul muncii prin intermediul Agentiei Teritoriale pentru Ocuparea Fortei de Munca la S.C ,,LPT- CONSTRUCTII” SRL, dar din pacate nu pentru mult timp deoarece peste doua luni de munca a fost rugat sa-si ia concediu neplatit, motivind ca nu au de lucru(?!). Dar nu a cazut prada asteptarilor ca poate intr-o zi il vor telefona si il vor chema inapoi la munca, imediat s-a angajat fara contract individual de munca, deaorece efectueaza munca sezoniera.

Dar din pacate neplacerile nu s-au oprit aici, deoarece fiind eliberat conditionat inainte de termen conform Art. 91, este luat la evidenta de catre serviciul de probatiune, efectuind vizite lunare.

Pe linga vizitele efectuate la Serviciul de Probatiune, mergea si la politistul de sector la convorbiri individuale lunare, dar atitudinea lui fiind foarte negativa fata de persoana data, permanent il suspecta, insista sa-i prezinte caracteristica de la locul de munca, desi acesta i-a explicat ca este angajat la o persoana fizica si nu poate sa prezinte caracteristica, politistul insista si asupra prezentarii caracteristicii si nu numai...

„Imi doresc ca, lumea sa ma trateze cu intelegere. Intr-adevar am gresit, dar am platit din greu pentru ceea ce am facut. Vreau din toata inima sa imi recapat increderea in oameni si sa imi refac viata, dar cu atitudinea pe care o are lumea fata de noi e foarte greu sa nu aluneci de pe mal si sa nu cazi in riu” spune Mihai, este foarte dificil sa duci un mod decent de viata in conditile impuse de societate.

Societatea ar trebui sa fie mai receptiva la problemele persoanelor eliberate din detentie, sa le ajute sa se reintegreze mai usor ca sa nu recidiveze. La noi, se intimpla altfel. Toti fug de ei. Si atunci, acestia se vad nevoiti sa comita iar o infractiune pentru a ajunge in comunitatea de unde au venit. Agentii economici sunt foarte sceptici cind aud despre angajarea persoanelor cu antecedente penale. Persoanele eliberate din detentie îtilnesc aceeasi problema si cind merg sa-si perfecteze actele de identitate, sau la consulatie la medic sau la un jurist, deaorece majoriatea persoanelor eliberate au nevoie de consultatie juridica pentru ca se confrunta cu problema spatiului locativ, cum ar fi: mostenirea imobilului de la parinti si este vindut de persoane straine si din acest considerent ei doresc un avocat sa le reprezinte interesele, ne-a relatat Mihai.

In cazul lui, problema e numai cu institutiile statale si atitudinea societatii fata de el, dar cu ajutorul consilierilor de reintegrare sociala din cadrul Centrului de Justitie Comunitara a reusit sa infrunte toate dificultatile si sa mearga inainte cu capul sus, deoarece fiecare din noi are dreptul sa traiasca liber fara a fi urmariti la fiecare pas facut.