Cu pivire la sesizarea 94a/2020 din 12 iunie 2020, privind controlul constituționalității articolului 453 alin. (1) din Codul de procedură penală

Amicus curiae
A.O. Institutul de Reforme Penale
Cu pivire la sesizarea 94a/2020 din 12 iunie 2020, privind controlul constituționalității articolului 453 alin. (1) din Codul de procedură penalăObiectul sesizării
Obiectul sesizării vizează modul de aplicare a unei norme din Codul de procedură penală (art 453 alin. (1) în materia recursullui în anulare. Autorul supune criticii practica Curții Supreme de Justiție, prin care recursurile în anulare sunt respinse ca inadmisibile din motivul repetitivității. Potrivit practicii, recursurile în anulare declarate în cazul când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a informat Guvernul Republicii Moldova despre depunerea cererii, sunt respinse ca și inadmisibile, dacă anterior un recurs în anulare a fost respins pe motivul inexistenței unui viciu fundamental.

Textul expus analizei
(1) Hotărârile irevocabile pot fi atacate cu recurs în anulare în scopul reparării erorilor de drept comise la judecarea cauzei, în cazul în care un viciu fundamental în cadrul procedurii precedente a afectat hotărârea atacată, inclusiv când Curtea Europeană a Drepturilor Omului informează Guvernul Republicii Moldova despre depunerea cererii.
(2) Recursul în anulare este inadmisibil dacă nu se întemeiază pe temeiurile prevăzute în prezentul articol sau este declarat repetat.

Afișarea întregului conținut din document:Cu-pivire-la-sesizarea-94a_2020-din-12-iunie-2020.pdf [148,58 Kb] (descarcari: 8)