Programul de Prevenire a Delicvenței Juvenile

Programul de Prevenire a Delicvenței JuvenilePrevenirea delincvenței juvenile constituie o componentă a politicii publice situată la confluența dintre sfera educației, socialului și a justiției. Programul de prevenire a delincvenței juvenile tinde să fie un suport de activități practice, conținând și măsurile de realizare a acestora în materie de prevenire a delincvenței în rândul minorilor.

Scopul programului este asigurarea măsurilor de intervenție în prevenirea delincvenței juvenile prin acțiuni ale instituțiilor/specialiștilor implicați în protecția copilului, precum și monitorizarea pre-delincvențială a copiilor aflați în situație de risc.

Programul se axează pe niveluri de intervenție: primară, secundară și terțiară a prevenției.
Prevenire primară – măsuri, programe, inițiative care vizează copiii care nu au fost vreodată implicați în sistemul de justiție penală, însemnând, de regulă, activități de informare și de sensibilizare a publicului larg referitor la delincvența juvenilă, precum și de formare a deprinderilor de siguranță.
Prevenire secundară – măsuri, programe, inițiative vizând copiii care au fost identificați de către serviciile sociale, educaționale sau de justiție ca fiind în situație de risc sau de implicare în săvârșirea unor contravenții/infracțiuni.
Prevenire terțiară – măsuri, programe, inițiative pentru copiii care sunt deja în contact cu sistemul de justiție și/sau se reîntorc în comunitate, orientate spre reducerea riscului de recidivă prin tratament, educare și reinserție socială.

Prevenire-delincv-juven_26-martie-2018.pdf [1,11 Mb] (descarcari: 269)