Ghid privind accesibilizarea informației

Ghid privind accesibilizarea informației
Zi de zi orice persoană se confruntă cu un flux mare de informații legată de accesarea unui serviciu ( de transport, medical, etc). Asimilarea acestor informații necesită mobilizarea mai multor aptitudini: de citire, de scriere, de căutare, de înțelegere, de comparare, de selectare, de ierarhizare, de atribuire unei situații concrete. O bună parte din populație întâmpină dificultăți de a înțelege și de a utiliza informația necesară pentru a lua o decizie sau a participa la viața socială sau publică.

Accesul limitat la informație menține inegalitățile existente, perpetuând obstacolele în realizarea efectivă a drepturilor omului. Pentru a spori gradul de acces la informație, aceasta trebuie adaptată și diseminată într-un format cât mai accesibil, astfel încât să fie înțeleasă și să ajungă la cât mai mulți beneficiari.

Ghidul privind accesibilizarea informației este destinat instituțiilor și autorităților publice, cu scopul de a le oferi recomandări practice pentru a răspunde nevoilor de informare a tuturor persoanelor care se ciocnesc cu bariere de interpretare și accesare a informației oferite de autoritățile publice. Recomandările prezentate în ghid pot fi utilizate și de alte instituții, organizații, întreprinderi pentru a oferi informația specifică domeniului de activitate în formate accesibile.

Ghidul-pentru-autoritati_1.pdf [699,5 Kb] (descarcari: 53)