Închisoarea sănătoasă, Ghid practic de desfășurare a inspecției penitenciare

Închisoarea sănătoasă, Ghid practic de desfășurare a inspecției penitenciare
Problematica detenției în general, în particular a respectării drepturilor omului în închisori, apare mai puțin frecvent pe agenda publică, în comparație cu alte teme. Veniturile, șomajul, sănătatea, educația etc, acestea sunt chestiunile care preocupă predominant opinia publică. Consecutiv, decidenții politici înscriu pe agenda proprie soluții la acest tip de probleme.

Așa se face că închisoarea și deținuții constituie o temă cu o frecvență redusă în dezbaterile publice. În afara întâmplărilor cu caracter senzațional care, intens mediatizate, ocupă pentru scurt timp spațiul de prime-time news, realitățile închisorii suscită un interes minor și rămân în mare parte necunoscute opiniei publice.

Faptul că într-o zi deținutul se va întoarce în societatea liberă pare să ocupe, în ochii opiniei publice, un loc secundar. Tratamentul aplicat deținuților în timpul detenției este ignorat; în schimb, obligația de a se reintegra social după ieșirea din penitenciar și de a respecta legea este prezumată.

Conceptul de închisoare sănătoasă conține tocmai acest proiect: o închisoare în care drepturile fundamentale ale ființei umane să fie respectate, astfel încât condamnatul să aibă șanse reale de a se reabilita moral și reintegra în societate.

Inchisoarea-sanatoasa_final.pdf [1,91 Mb] (descarcari: 89)