Interviu cu Lilia SCRINIC, căpitan de poliție ISBS Copii al IP Căușeni și Carolina LEVCENCO specialist principal al DASPF Leova

Interviu cu Lilia SCRINIC, căpitan de poliție ISBS Copii al IP Căușeni și Carolina LEVCENCO specialist principal al DASPF LeovaÎn acest interviu aflați de la Lilia SCRINIC, căpitan de poliție ISBS Copii al IP Căușeni și de la Carolina LEVCENCO specialist principal al DASPF Leova, cum interacționează cu alte instituții, cât de informați sunt copii despre ce este o infracțiune și care este motivul din care s-au micșorat cazurile infracțiunilor comise de minori din anul 2014 față de 2015.

Personalitate:Lilia SCRINIC
Funcția:căpitan de poliție ISBS Copii al IP Căușeni

-Cum interacționați cu alte instituții în domeniul prevenirii delincvenței juvenile?

-Poliția interacționează cel mai mult cu DASPF, în schimb relațiile cu medicina sunt la un nivel scăzut. Cu direcția de învățământ la început mai greu, acum sunt mai receptivi, sunt cazuri când suntem și respinși pentru colaborare cum ar fi SAP, ei nu doresc să colaboreze nici cu noi nici cu alte instituții.

-Care sunt cele mai des probleme întâlnite în munca Dvs, și dacă după schimbul de experiență au apărut soluții la unele din ele?

-Cele mai dese probleme sunt atunci când în plină noapte se comite o infracțiune, față în față cu problema rămâne numai poliția, alte structuri se conduc de codul muncii. În cadrul vizitei din municipiul Bălți chiar am acumulat o experiență foarte bună și încercăm să o implementăm și în raionul Căușeni. Deja am început a desfășura activități de informare și soluționare a cazurilor pe domeniul siguranță copii, în două localități am practicat la soluționarea cazului pe timp de noapte împreună cu primarul, asistentul social și medicina, activitățile le puteți vedea pe pagina IP Căușeni. Încercăm să practicăm și voluntariatul pe timp de noapte infracțiunile nu se comit numai de la ora 08.00 până la 17.00, mai avem mult de muncit. Sperăm să reușim cele puse ca scop.

-Sunt informați copiii despre ce este o infracțiune și consecințele acesteia?

-Desigur, chiar din campania demarată de IGP „Cunoaște-ți Drepturile Împreună cu Noi” unde fiecare polițist a avut drept sarcină să desfășoare activități de informare în fiecare instituție de învățământ, despre copilul în contact cu sistemul de justiție “Copil, martor, bănuit și victimă”.

-Cum credeți care este motivul din care s-au micșorat cazurile infracțiunilor comise de minori în anul 2015 față de anii precedenți?

Motivul fiind implicarea și responsabilizarea tuturor actorilor, părinților din comunitate privind siguranța copiilor în paralel cu informarea copiilor despre ce este o infracțiune, ce este o contravenție și despre pericolul atunci când copilul se află în contact cu sistemul de justiție.

Personalitate:Carolina LEVCENCO

Funcția: Specialist principal al DASPF Leova

-După discuțiile purtate în cadrul schimbului de experiență care sunt concluziile referitor la rolul asistenței sociale în lucru cu copiii ?

-Suntem o verigă din toate serviciile care se referă la lucrul cu copii, fără asistența socială nu este posibil o protecție bună a copiilor, noi lucrăm atât pentru prevenirea delincveței cât și post monitorizare. Ne implicăm în activitățile care se referă la o mai bună protecție a copiilor. În cadrul vizitei efectuate în Ungheni am vizionat mai multe filmulețe despre serviciile oferite de către educație și asistența socială, cum cooperează atât între organizații cât și în parteneriat cu agenții economici.

-Care sunt diferențele tehnicilor de muncă dintre Direcția asistență socială și protecție a familie din Leova comparativ cu Direcția asistență socială și protecție a familie Ungheni?

E mai bine dezvoltată este o colaborare intersectorială ,,cu legături”, o echipa bine pusă pe roate, cu o susținere foarte pronunțată, unde sunt implicate toate serviciile. Din 2012 lucrăm cu IRP, dar putem spune că suntem încă la început de drum. Desigur că în Ungheni este un mecanism de lucru mult mai productiv, un motiv ar fi că în or.Ungheni sunt mai multe primării, este și un buget mai mare, sunt și asistenți pregătiți cu studii, are și un stat de psihologi instruiți. La noi este însă o problemă ce ține de specialiști, avem o criză de psihologi.