IRP a organizat o nouă activitate de voluntariat pentru prevenirea delincvenței juvenile

IRP a organizat o nouă activitate de voluntariat pentru prevenirea delincvenței juvenile De această dată, acțiunea a avut loc la centrul comunitar „Andrieș”, care face parte din cadrul Direcției Municipale de Protecție a Drepturilor Copiilor. Întrebarea principală la care au încercat să răspundă reprezentanții Institutului de Reforme Penale: Daniela Groza – coordonator de proiect și Cristina Josanu – asistent de proiect, a fost: „Ce trebuie să știi când ești în conflict cu legea?”.
Discuția a avut loc în câteva etape. Pentru început copiii au fost informați despre ce înseamnă delincvență juvenilă. Apoi, despre cele mai des întâlnite infracțiuni pe care le comit copiii, printre acestea se numără: abandonul școlar, furtul, vagabondajul, violul și altele. Totodată, s-a discutat și despre:
• Ce este infracțiunea?
• Când survine răspunderea penală?
• Care sunt tipurile de pedepse aplicabile minorilor?
• Ce este recidiva?
• Care sunt drepturile minorilor în cadrul procedurii penale?
• Necesitatea răspunderii pentru infracțiune și altele.
Ulterior, a avut loc lucrul în echipă. În timpul acestei activități, copiii au fost întrebați de către reprezentații IRP dacă: „Ar fi bine să fie trași la răspundere copiii, pentru ca gradul prejudiciabil al acțiunilor comise de ei să fie perceput sau să aibă un impact mai mare?”. În urma acestei întrebări, au avut loc chiar și dezbateri.
Menționăm că, acțiunea a fost o activitate voluntară desfășurată în cadrul proiectului Institutului de Reforme Penale: „Modele eficiente de implicare comunitară pentru prevenirea delincvenţei juvenile în Republica Moldova”, realizat cu suportul Ambasadei Finlandei în Bucureşti.

IRP a organizat o nouă activitate de voluntariat pentru prevenirea delincvenței juvenileIRP a organizat o nouă activitate de voluntariat pentru prevenirea delincvenței juvenileIRP a organizat o nouă activitate de voluntariat pentru prevenirea delincvenței juvenileIRP a organizat o nouă activitate de voluntariat pentru prevenirea delincvenței juvenile