IRP propune soluții pentru apărarea eficientă a persoanelor cu dizabilități mintale, victime ale torturii

Persoanele cu dizabilități mintale, victime ale totrurii și relelor tratamente vor putea beneficia de apărare profesională și reală în instanțele de judecată. După o muncă de mai bine de un an, experții Institutului de Reforme Penale (IRP) au reușit să identifice lacunele din sistem și să identifice soluții, pe care le-au prezentat astăzi, 18 septembrie, în cadrul unei mese rotunde la Chișinău.

Setul de recomandări pentru prevenirea și combaterea torturii și relelor tratamente în Republica Moldova față de persoanele cu dizabilităţi mentale, elaborat în cadrul proiectului “Consolidarea capacităţii avocaţilor în acordarea asistenţei juridice victimelor torturii, bărbaţi şi femei cu dizabilităţi mintale”, a fost realizat de experții IRP în baza a 7 cazuri-pilot și experiențe cotidiene prezentate în cadrul atelierului de instruire a avocaților ce acordă asistență persoanelor cu dizabilități mentale.

La masa rotundă, avocații au vorbit despre experiența lor din perioada realizării proiectului, despre problemele sistemice întâmpinate în proceul de acordare a asistenței juridice persoanelor cu dizabilități mintale, victime ale torturii și relelor tratamente, iar experții IRP și-au propus soluțiile pentru îmbunătățirea practicii și cadrului legal care se impun pentru redresarea situației.

“Ani de zile ne confruntăm cu aceleașI probleme, examinarea cazurilor fără participarea persoanelor vizate, luarea deciziilor în baza unor acte trase la indigo, împiedimente pentru avocati de a accesa beneficiarul și coordona de reprezentare și multe altele. Însă, dacă depunem un efort, pot fi înlăturate chiar și cele mai înrădăcinate practici negative, iar avocații noștri au demonstrat acest lucru. Astăzi suntem la etapa în care am sistematizat practicile pozitive în activitatea avocățească și să formulăm recomandări pentru reprezentarea eficientă în instanțe a persoanelor cu dizabilități mintale, victime ale torturii și relelor tratamente”, a declarat în cadrul mesei rotunde Victor Zaharia, directorul IRP.

Ludmila Spînu-Dumneanu, expert IRP, susține că cea mai mare problemă din experiența ei în acest domeniu, a fost stabilirea comunicării cu unii pacienți. Potrivit ei, foarte mulți pacienți nu mai au încredere în avocați și nu vorbesc până la capăt.

O altă problemă importantă, supusă dezbaterilor a fost procedura de însoțire și transportarea persoanelor cu dizabilități mintale în sala de judecată. Potrivit avocatei Gabriela Șoronga, nu există o procedură legală care să oblige instituțiile medicale să asigure executarea acestei necesități. La rândul său, reprezentantul Oficiului Avocatului Poporului, Gheorghii Bosîi, a declarat “că în urma acestei discuții, instituția pe care o reprezintă se va autosesiza și se va insista asupra necesității prezenței în instanțe a persoanelor vizate”.

Prezent la eveniment, Evghenii Golosceapov, Coordonator al Programului Justiție și Drepturile Omului, PNUD Moldova, a dedus că pentru a eficientiza suportul persoanelor cu dizabilități mintale, victime ale torturii și relelor tratamente, este nevoie, în primul rând de multă transparență din partea instituțiilor medicale, care să asigure accesul la pacient și de creșterea competențelor profesionale ale avocaților, judecătorilor și procurorilor, care trebuie să execute profesionist mecanismele juridice. În acest context, Evghenii Golosceapov și-a exprimat speranța că reprezentanții statului prezenți la eveniment să ia în considerație soluțiile sistemice pentru această situație.

Proiectul “Consolidarea capacităţii avocaţilor în acordarea asistenţei juridice victimelor torturii, bărbaţi şi femei cu dizabilităţi mintale” a fost implementat cu suportul proiectului “Consolidarea capacităţilor naţionale de protejare a celor mai vulnerabile persoane din Republica Moldova de tortură”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Obiectivele proiectului sunt consolidarea capacităţii avocaţilor în acordarea asistenţei juridice şi sensibilizarea practicii aplicate de către instituțiile de stat, avocați, ONG-uri cu privire la deficiențele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități mentale, victime ale torturii, în vederea atingerii unor schimbări la nivel de legislație, practică sau societate.


Activitate realizată în cadrul proiectului “Consolidarea capacităţii avocaţilor în acordarea asistenţei juridice victimelor torturii, bărbaţi şi femei cu dizabilităţi mintale“, implementat de Institutul de Reforme Penale, cu suportul proiectului “Consolidarea capacităţilor naţionale de protejare a celor mai vulnerabile persoane din Republica Moldova de tortură”, finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.
IRP propune soluții pentru apărarea eficientă a persoanelor cu dizabilități mintale, victime ale torturiiIRP propune soluții pentru apărarea eficientă a persoanelor cu dizabilități mintale, victime ale torturii
IRP propune soluții pentru apărarea eficientă a persoanelor cu dizabilități mintale, victime ale torturiiIRP propune soluții pentru apărarea eficientă a persoanelor cu dizabilități mintale, victime ale torturii
IRP propune soluții pentru apărarea eficientă a persoanelor cu dizabilități mintale, victime ale torturii