Elaborarea programului pentru Republica Moldova de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice

Institutul de Reforme Penale a iniţiat în anul 2016 implementarea proiectuluiDrink and DriveMoldova - program specific de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice” în parteneriat cu Serviciul de Probațiune din Olanda, România şi Moldova, cu suportul Ambasadei Olandei în cadrul programului Drepturile Omului.

Programul „Drink and Drive” urmează a fi aplicat de către Inspectoratul Naţional de Probaţiune iar în scopul creării acestuia, în perioada 25-26 ianuarie 2016 s-a desfăşurat o pimă şedinţă de lucru a grupului de participanţi, format din resprezentanţi ai instituţiei beneficiare, Dispensarului Republican Narcologic, Inspectoratul Naţional de Patrulare, alături de doi experţi, Dl. Robert Merelle (Serviciul de probaţiune din Olanda) şi Dna Diana Obagel (Serviciul de probaţiune din România).

Scopul întrunirii a fost de evaluare a situaţiei curente în Republica Moldova cu privire la reabilitarea delincvenților pentru conducerea în stare de ebrietate și prevenirea recidivei al astfel de infracțiuni, și schimb de bune practici cu privire la instrumente/metodologie de lucru utilizate de către serviciul de probațiune din Olanda și România.
Urmare a evaluării situaţiei curente în domeniul vizat, se va purcede la elaborarea programului „Drink and Drive”, adaptat necesităţilor din Republica Moldova.
Conform datelor statistice oferite de către Inspectoratul Naţional de Probaţiune, anul 2015 înregistrează o creştere cu 33% a numărului de persoane care au comis o infracțiune sub influența alcoolului. Din păcate, consumul de alcool se constată şi în cazul persoanelor care conduc unităţile de transport. Astfel, conform informaţiei Dispensarului Republican de Narcologie, în anul 2015 în urma examinări medicale pentru stabilirea stării de ebrietate și a naturii ei, 447 persoane au fost depistaţi că conduceau unitățile de transport în stare de ebrietate, 194 conduceau unitățile de transport cu consecințele consumului de alcool, 184 șoferi au comis accidente rutiere în stare de ebrietate, 72 persoane au comis accidente rutiere cu consecințele consumului de alcool.
În consecinţă, Inspectoratului Naţional de Patrulare informează că pe parcursul anului 2015, unui număr de 2027 persoane le-a fost aplicată sancţiunea penală iar 633 sancţiunea contravenţională de privare de dreptul de a conduce mijlocul de transport.


Elaborarea programului pentru Republica Moldova de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcooliceElaborarea programului pentru Republica Moldova de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice
Elaborarea programului pentru Republica Moldova de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice