DON'T DRINK AND DRIVE

Institutul de Reforme Penale (IRP), cu suportul Ambasadei Olandei în cadrul programului Drepturile Omului, a organizat în luna ianuarie 2016 o primă şedinţă de lucru în vederea elaborării programului de reabilitare a persoanelor condamnate pentru infracțiuni săvârșite pe fondul conducerii autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.


Printre participanţii la şedinţă s-au regăsit angajaţii Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Inspectoratului Naţional de Patrulare precum şi Dispensarul Republican de Narcologie, care cu ajutorul experţilor din Olanda şi România au evaluat situaţia curentă în ţară privind reabilitarea delincvenților pentru conducerea în stare de ebrietate.

Dl. Robert MERELLE, expert din Olanda, a fost impresionat de entuziasmul de care au dat dovadă participanţii. De asemenea, Dna Diana OBAGEL, expertă din România, a menţionat că discuțiile, dezbaterile și consultările derulate în cadrul întâlnirii de lucru au fost constructive, fiind evidențiată implicarea activă a participanților, precum și motivația și interesul acestora de a contribui la elaborarea programului Drink&Drive. Obiectivele aferente primei activități au fost îndeplinite, creându-se premisele unei eficiente colaborări ulterioare.

Directorul Inspectoratului Naţional de Probaţiune, Dl. Vladimir POPA
şi-a expus aşteptările aplicării programului în Moldova. Acestea constau în prevenirea recidivei în traficul rutier prin schimbarea comportamentului participanţilor în trafic, renunţarea la conducerea de autovehicule sub influenţa alcoolului, separarea condusului de consumul de alcool, pentru ca în cele din urmă să obţinem creşterea siguranţei în traficul rutier, diminuarea recidivei, reducerea numărului accidentelor şi a deceselor din cauza persoanelor care se urcă la volan în stare de ebrietate.

Aceste aşteptări sunt formulate în urma constatării creşterii numărului de persoane care au condus autovehicolul sub influenţa alcoolului, precum şi numărul accidentelor rutiere şi a deceselor cauzate de aceasta. Comparând numărul persoanelor condamnate în baza art. 2641 și art. 264 alin. (2), (4) și (6) CP (conducerea unităţilor de transport în stare de ebrietate), la pedeapsă principală și complimentară cu privarea de a conduce mijloace de transport, aflate la evidenţă în subdiviziunile teritoriale în 2015 cu cei aflaţi la evidenţă în anul 2014, observăm o creştere de 33%. Astfel la sfârșitul anului 2015 în Birourile de probaţiune se aflau la evidenţă 3881 de persoane, dintre care 3849 bărbaţi şi 32 femei.

Consilierul principal în cadrul Inspectoratului Regional de Probaţiune Leova, Dna Iana CULICENCO
, consideră că implimentarea acestui program este actuală, informaţiile primite fiind utile în lucru cu categoria persoanelor condamnte pentru infracţiunile comise pe fondul conducerii autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice. Consilierul şi-a expus speranţa că, implimentarea programului dat va duce la micşorarea recidivei în rândul persoanelor din categoria indicată şi sporirea siguranţei rutiere.

Reamintim că, Serviciul de Probaţiune din Olanda şi România ne sunt partneri în cadrul acestui proiect, iar pe parcursul anului 2016 vor avea loc 3 şedinţe de lucru în vederea elaborării programului propriuzis, în cadrul cărora vom beneficia de consultanţa experţilor din cadrul instituţiilor date.
DON'T DRINK AND DRIVE
DON'T DRINK AND DRIVE