Vicedirectorul IRP, Ceslav Panico a fost ales membru din partea societății civile în cadrul activității Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii

Vicedirectorul IRP, Ceslav Panico a fost ales membru din partea societății civile în cadrul activității Mecanismului Naţional de Prevenire a TorturiiLa data de 24 octombrie curent, în urma desfășurării concursului organizat de Oficiul Avocatului Poporului, în componența Consiliului pentru prevenirea torturii a fost selectat ca membru din partea societății civile, vicedirectorul Institutului de Reforme Penale (IRP), Ceslav Panico.

În componența Consiliului au mai fost selectați juristul Asociației Obștești „Centrul de Drept al Avocaților”, Mihail Gorincioi, medicul fiziopulmonolog la Asociația Obștească „AFI”, Svetlana Doltu, juristul Institutului pentru Drepturile Omului (IDOM), Radu Nicoară, precum și psihologul Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (CPEDAE), Oxana Gumennaia.

Concursul a fost organizat de Oficiul Avocatului Poporului pentru un mandat de 5 ani, care nu poate fi reînnoit, membrii Consiliului fiind propuşi de societatea civilă şi selectaţi de către Avocatul Poporului şi Avocatul Poporului pentru drepturile copilului.

Membrii Consiliului vor avea misiunea de a alege în mod independent persoanele supuse torturii întru efectuarea vizitelor preventive şi de monitorizare, iar în urma fiecărei vizite vor întocmi un raport care va include propuneri şi recomandări privind ameliorarea situaţiei.


În Republica Moldova Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii (MNPT) a fost instituit în anul 2007. De la începutul funcţionării MNPT, în cadrul a două mandate anterioare, au fost efectuate peste 1200 de vizite în locurile unde sunt ori pot fi deţinute persoane private de libertate, aceste vizite având drept scop prevenirea relelor tratamente şi înaintarea de recomandări menite de a ameliora situaţia persoanelor aflate în custodia statului.