Lansarea proiectului Decizii transparente în executarea pedepselor penale

În luna martie 2018, de către Ministerul Justiției a fost lansat Proiectul ”Decizii transparente în executarea pedepselor penale”, ce va fi implementat în cadrul Departamentului Instituțiilor Penitenciare și Inspectoratului Național de Probațiune.

Proiectul va contribui la respectarea drepturilor omului prin dezvoltarea unui sistem de executare a pedepselor modern bazat pe cele mai noi abordari în domeniu. Un prim impact al proiectului este cresterea siguranței în comunitate prin dezvoltarea unui sistem de analiză a riscului de recidivă și prin dezvoltarea programelor care sunt orientate spre reducerea riscului de recidivă pe anumite tipuri de infracțiuni.

Astfel, printre obiectivele proiectului sunt: dezvoltarea capacitatilor persoanalului penitenciar privind evaluarea riscului de recidiva și dezvoltarea capacitaților personalului penitenciar în vederea respectării drepturilor categoriilor vulnerabile de deținuți si oferirea suportului metodic personalului penitenciar.

Din partea celor două instituții vor participa la sesiunile de formare aproximativ 120 de persoane (40 de persoane de la DIP si 80 de la INP) pentru Instrumentul de evaluare și 20 de specialiști care au participat la formarea inițială pe programe pentru infracțiuni sexuale.

Inițiativa va contribui la reducerea riscului de comitere de noi infracțiuni și implicit va contribui la reintegrarea în viața socială a persoanelor care sunt considerate infractori și sunt excluși din viața comunității. După încheierea proiectului pentru toate persoanele condamnate se va utiliza Instrumentul de Evaluare a Riscului de Recidivă, iar în programul de reducere a riscului de comitere a noi infracțiuni sexuale vor fi incluse toate persoanele condamnate pentru astfel de infracțiuni.

Proiectul dat este implementat de Ministerul Justiției în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale și cu sprijinul Programului de finanțare a inițiativelor/proiectelor de schimbare în domeniul drepturilor omului. Programul dat este realizat cu participarea Institutului de Reforme Penale în cadrul Proiectului “Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru promovarea și protecția drepturilor omului”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare”.


Vezi aici atașată fișa de proiect:2.11-MJ-DIP.pdf [438,21 Kb] (descarcari: 0)

Lansarea proiectului Decizii transparente în executarea pedepselor penale