Angajații sistemului penitenciar sunt instruiți în domeniul prevenirii COVID-19 și respectării drepturilor omului pe perioada pandemiei

Angajații sistemului penitenciar sunt instruiți în domeniul prevenirii COVID-19 și respectării drepturilor omului pe perioada pandemieiPeste 120 de angajați ai sistemului penitenciar vor fi instruiți în domeniul prevenirii infecției cu COVID-19 în mediul carceral, în cadrul proiectului „Prevenirea COVID-19 în sistemul penitenciar din Republica Moldova”. Instruirile vor fi organizate de Institutul de Reforme Penale (IRP) și DIGNITY Institute în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), cu suportul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), unde participanții vor fi instruiți despre modalitățile de prevenire și răspândire a COVID-19, măsuri de protecție, respectarea standardelor de drepturi ale omului în locurile de detenție, consecințele psihologice ale pandemiei și modalitățile de suport pentru deținuții ce confruntă probleme de sănătate mintală.

La deschiderea evenimentului din 7 septembrie, directorul general interimar al ANP, dl Vladimir Cojocaru a menționat că sistemul penitenciar este antrenat plenar în prevenirea și combaterea infecției de COVID-19 și instruirile date vin să completeze eforturile ANP în acest proces. Mai mult de atât, Vladimir Cojocaru a făcut o actualizare a numărului de cazuri de COVID-19 care este în scădere.

Prezent la eveniment, directorul IRP, Igor Dolea, a menționat următoarele: „Când am început primele activități în Republica Moldova, acestea au ținut de drepturile deținuților și continuă până astăzi să fie o prioritate. Am organizat activități în diferite domenii, inclusiv în domeniul dreptului deținutului la sănătate, reducerii riscurilor îmbolnăvirilor, în special tuberculoza. Astăzi avem o altă provocare nu doar în Republica Moldova, dar și la nivel mondial. Așa că fiecare, în măsura în care putem, încercăm să contribuim cu ceva în domeniul nostru de activitate”.

Angajații sistemului penitenciar sunt instruiți în domeniul prevenirii COVID-19 și respectării drepturilor omului pe perioada pandemiei„Tot ce am înțeles pe parcursul pandemiei este că trebuie să luptăm până la ultimul glonte și trebuie să fim suficient de flexibili și să ne putem adapta. Dacă inițial cu o ușurință proporționată și justificată au fost sistate vizitele în penitenciar, acum lucrurile evoluează și înțelegem foarte bine că trebuie să ne adaptăm situației și să găsim soluții, să revizuim anumite restricții care au fost inpuse. Va trebui să găsim mijlocul de aur între respectarea drepturilor omului și dreptul la sănătate”, a relatat Ana Racu, expertă IRP în cadrul evenimentului.

În totalitate sunt preconizate 5 activități de instruire, care vor cuprinde atât managementul superior din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, precum și personalul medical, angajații serviciului de detenție: regim, escortă și serviciul reintegrare socială. Sesiunile de instruire în cadrul atelierelor vor fi moderate de experții în drepturile omului și prevenirii torturii, Ana Racu, Svetla Doltu, Oxana Gumennaia și Ceslav Panico.
Angajații sistemului penitenciar sunt instruiți în domeniul prevenirii COVID-19 și respectării drepturilor omului pe perioada pandemiei