Șefii penitenciarelor discută despre prevenirea COVID-19 în rândul angajaților și a deținuților

Șefii penitenciarelor discută despre prevenirea COVID-19 în rândul angajaților și a deținuțilorPeste 20 de reprezentanți din conducere a 17 penitenciare din țară s-au întrunit în cadrul unui atelier de lucru online, pentru a discuta măsurile de prevenire și control al infecției cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) în rândul angajaților și a deținuților, dar și care sunt cele mai des întâlnite simptome și cum pot fi abordate restricțiile pandemice din perspectiva respectării drepturilor omului.

Atelierul s-a desfășurat în perioada 24-25 septembrie 2020 și este organizat de către Dignity Institute și Institutul de Reforme Penale (IRP), în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), în cadrul Proiectului Prevenirea COVID19 în sistemul penitenciar din Republica Moldova. Proiect implementat cu suportul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ambasada Suediei.

Prezentă la eveniment, Daniela Vidaicu, Coordonatoare de Programe în cadrul Ambasadei Suediei în Chișinău, Sida, a venit cu un cuvânt de salut: „În numele Ambasadei Suediei în Moldova, dar și Sida, aș vrea să vă mulțumesc că ați reușit să fiți alături de noi. COVID-19 ne afectează pe toți. Noi urmărim cu atenție ce se întâmplă cu rata de îmbolnăvire în Republica Moldova, în special în penitenciare. COVID-19 a scos la iveală foarte multe probleme, dificultăți sistemice nu doar în sistemul justiției, dar și în sistemul penitenciar, al sănătății, etc. Pandemia a fost pentru noi toți o provocare, care ne-a făcut mai conștienți. Eu sper că evenimentul de astăzi va veni cu un pachet de informații suplimentare care pe parcurs vă va ajuta să manifestați mai multă încredere în ceea ce Dvs. faceți, cum procedați, ca populația din penitenciar să fie asigurată din punct de vedere medical”.

Șefii penitenciarelor discută despre prevenirea COVID-19 în rândul angajaților și a deținuțilorVladimir Cojocaru, Director interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a vorbit despre situația actuală din penitenciare și care sunt necesitățile acestui sistem: „Numărul de angajați testați pozitiv cu părere de rău este în creștere. În raport cu săptămâna precedentă avem plus 4 angajați care au fost testați pozitiv. Numărul persoanelor asimptomatice este unul necunoscut. Cu toate acestea, angajații interacționează cu suprafețele și obiectele care sunt în comunicare cu persoanele private de libertate. Cred că trebuie să ne pregătim de un val de infectare în penitenciar. Trebuie să avem planuri și măsuri de acțiune pentru fiecare scenariu, cât de sumbru nu ar fi acesta și să ne instruim și documentăm ca să putem face față situației”.

Atelierul de instruire conține atât prezentări și informații de ordin teoretic privind recomandările și standardele naționale și internaționale, cât și exerciții interactive practice în care participanții sunt confruntați cu problemele instituției pe care o reprezintă și cele sistemice și sunt motivați să identifice soluții viabile. De asemenea, evenimentul servește drept oportunitate de a veni cu un set de recomandări privind îmbunătățirea setului de măsuri-răspuns anti-covid atât pentru personalul penitenciar, cât și persoanele private de libertate.

În cadrul inițiativei Prevenirea COVID19 în sistemul penitenciar din Republica Moldova vor fi organizate 5 ateliere de instruire cu conducerea ANP, conducerea penitenciarelor și personalul din cadru penitenciarelor (inclusiv personalul medical).