Accesului la justiție a grupurilor vulnerabile în contextul pandemiei Covid-19 a fost principala temă de discuție în cadrul ședințelor din noiembrie ale Platformelor de Dialog în domeniul justiție

Accesului la justiție a grupurilor vulnerabile în contextul pandemiei Covid-19 a fost principala temă de discuție în cadrul ședințelor din noiembrie ale Platformelor de Dialog în domeniul justițieS-a încheiat a doua rundă a ședințelor Platformelor de Dialog în domeniul justiție din cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”. De data aceasta, participanții din raioanele Criuleni, Soroca, Comrat și Cimișlia au pus în discuție provocările, problemele și barierele în realizarea accesului la justiție a populației din raioanele de intervenții (în special ale grupurilor vulnerabile și marginalizate) în contextul pandemiei Covid-19.

Evenimentele în format online au fost organizate în perioada 3 - 12 noiembrie 2020, având drept scop stabilirea provocărilor, dar și posibilelor soluții pentru a facilita accesului la justiție a grupurilor vulnerabile și marginalizate. La fel, au fost prezentate date statistice realizate de către Inspectoratul General al Poliției despre tendințele alarmante cu privire la creșterea cauzelor de violență în familie în contextul pandemiei. De exemplu, în municipiul Chișinău, violența în familie a crescut în anul 2020 la 599 cazuri comparativ cu 541 de cazuri din anul 2019.

În contextul dat, Vadim Bujor, șeful Secţiei investigaţii infracţiuni a Inspectoratului de poliţie Criuleni, a menționat că s-a intensificat problema consumului de băuturi alcoolice, ce a generat mai multe infracțiuni precum huliganismul, violența în familie, conducerea automobilului în stare de ebrietat. Astfel, numărul infracțiunilor grave a scăzut, însă numărul infracțiunilor mai puțin grave a crescut.

Accesului la justiție a grupurilor vulnerabile în contextul pandemiei Covid-19 a fost principala temă de discuție în cadrul ședințelor din noiembrie ale Platformelor de Dialog în domeniul justițieO altă problemă pusă în discuție a fost desfășurarea activităților de către instituții în perioada pandemiei. Judecătoriile, primăriile, ONG-urile și alte instituții au fost impuse să găsească modalități alternative de a-și continua activitatea. Spre exemplu, „pe ușa instanței din raionul Cimișlia era numărul de telefon a persoanei responsabile din cancelarie, care înregistra toate contestațiile și cererile. Corespondența nu o primisem o perioada din cauza faptului că nu lucra poșta la început, însă ulterior își preluase activitatea”, relatase judecătoarea Maria Ganganu, din cadrul Judecătoriei Cimișlia. Cu toate acestea, sistarea transportului public a împiedicat persoanele din alte regiuni să se deplaseze la judecătorii, ONG-uri și alte instituții publice sau servicii.

Stela Babici, președinta A.O. Centrul de Resurse pentru Tineret „DACIA” a menționat că pe durata pandemiei au început să presteze servicii online. Ca o problemă esențială pe care au întâlnit-o tinerii din raionul Soroca au fost pierderea locului de muncă. Astfel, persoanele nu-și puteau întreținea familia. Beneficiarii organizației, au primit un ajutor social pe durata pandemiei pentru a cumpăra hrană și medicamente.

În cadrul celor patru ședințe a Platformelor de Dialog, participanții au selectat drept cele mai vulnerabile și marginalizate grupuri în perioada pandemiei: copiii, victimele violenței în familie și vârstnicii, care s-au confruntat cu dificultăți pentru a primi protecție, inclusiv plasamentul de urgență. Soluțiile identificate vor fi prezentate în cadrul unei ședințe comune ale celor 4 Platforme din 22 decembrie 2020, care va fi și un prim schimb de experiență între cele 4 regiuni de interveții în cadrul Proiectului.

Evenimentele au fost organizate de Institutul de Reforme Penale (IRP) în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”. Proiectul implementat de PNUD Moldova în parteneriat cu IRP și INVENTO, cu suportul financiar al Suediei.