Ofițerii de urmărire penală din cadrul IGP MAI vor avea posibilitate să acceseze un curs de instruire on-line (e-learning) gratuit privind particularitățile urmăririi penale cu implicarea copiilor în conflict cu legea

Ofițerii de urmărire penală din cadrul IGP MAI vor avea posibilitate să acceseze un curs de instruire on-line (e-learning) gratuit privind particularitățile urmăririi penale cu implicarea copiilor în conflict cu legeaUn modul de instruire la distanță (e-learning) privind particularitățile urmăririi penale cu implicarea copiilor în conflict cu legea, destinat ofițerilor de urmărire penală, a fost elaborat în perioada septembrie - noiembrie 2020 de către Institutul de Reforme Penale (IRP) în colaborare cu Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI și Inspectoratul General al Poliție MAI, cu suportul UNICEF Moldova. În calitate de experți, care au elaborat acest modul, au participat – Igor Dolea, Dr. hab. prof. univ. IRP; Grigore Moga, formator Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI; Andrei Furman, ofițer superior urmărire penală, DGUP al IGP al MAI.

Modulul va fi disponibil pe platforma on-line de instruire de pe site-ul Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI și are drept scop de abilita/consolida capacitățile ofițerilor de urmărire penală prinvind abordările și practicile pozitive de care trebuie să țină cont aceștea atunci când au în gestiune o cauză cu implicarea copiilor în conflict cu legea penală. Modulul conține 5 capitole referitoare la: Standarde internaționale și naționale privind activitatea ofițerului de urmărire penală în cauzele cu copiii în conflict cu legea penală; Subiecții procedurali în cauzele cu implicarea copiilor; Probatoriul în cauzele cu minori; Măsurile procesuale de constrângere; Tactica și metodica audierii bănuitului minor. Fiecare capitol este urmat de o autoevaluare, ghiduri utile în domeniu, spețe și o evalure finală.

Ofițerii de urmărire penală din cadrul IGP MAI vor avea posibilitate să acceseze un curs de instruire on-line (e-learning) gratuit privind particularitățile urmăririi penale cu implicarea copiilor în conflict cu legeaÎn perioada 19 -26 noiembrie 2020, 30 de ofițeri de urmărire penală vor testa modulul și vor veni cu recomandări de îmbunătățire a acestuia. În așa fel ca, după adaptarea modulului, acesta să fie transmis pentru aplicare în continuare de către Academia de Poliție „Ștefan cel Mare” a MAI în activitatea sa.

Prezent la evenimentul de lansare a modului, din 19 noiembrie 2020, Trăian Țurcanu, reprezentantul UNICEF în Republica Moldova a menționat că „atunci când vorbim despre copii, trebuie să ținem cont că vorbim despre aproape un sfert din populația Republicii Moldova, o parte impunătoare a comunității din care facem parte. Când vorbim despre copiii în conflict cu legea, trebuie să ne gândim și să realizăm că de cele mai multe ori, acești copii ajung în aceste situații deoarece au fost constrânși de anumite circumstanțe, precum lipsa îngrijirii părinților. Ei merită o abordare diferită decât cea pe care o are sistemul de justiție penală față de adulți”.

Ofițerii de urmărire penală din cadrul IGP MAI vor avea posibilitate să acceseze un curs de instruire on-line (e-learning) gratuit privind particularitățile urmăririi penale cu implicarea copiilor în conflict cu legea„Evenimentul are o importanță majoră și semnificativă pentru angajații Inspectoratului General al Poliție, în special ofițerilor de urmărire penală. Acest eveniment are drept scop de a contribui la pregătirea și dezvoltarea profesională continuă a ofițerilor de urmărire penală și a inspectorilor de sector. Pe de altă parte, nu mai puțin important pentru consecințele pandemiei COVID-19, fiind un salt mare pentru nivelul de instruire la distanță” a relatat dl. Grigore Moga în cadrul evenimentului de lansare.

Activitatea este realizată de către Institutul de Reforme Penale (IRP) cadrul proiectului „Protejarea copiilor cu risc și în conflict cu legea prin măsuri de prevenire și de elaborare a politicilor”, cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în Republica Moldova.