Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului

Ziua Internaţională a Drepturilor CopiluluiÎn data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, această zi, devenind Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume. Cu toate acestea, în Republica Moldova există încă multe provocări privind protecția și asistența copiilor, inclusiv la capitolul prevenirii delincvenței juvenile.

Din acest motiv, este important să ne reamintim cât de important este ca întreaga societate, familia și profesioniștii din domeniul să fie alături copiilor pentru a depăși greutățile în care se află. Oferind suportul și asistență necesară, copiii vor putea lua deciziile potrivite pentru a evita situații care ar duce la un conflict cu legea penală.

Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, în cazul copiilor, s-a înregistrat o tendință de scădere a ratei infracționalității. Ponderea infracţiunilor comise de copii în total a scăzut de la 2,5% în anul 2015 până la 2,1% în 2019.

În filmul ce urmează vă prezentăm trei tineri, care la vârsta de 14 ani au fost ca și v(n)oi. Fiecare dintre ei au făcut o alegere, uneori singuri, fără ajutorul familiei, profesioniștilor sau a comunității. Ar fi fost posibil ca cei 3 copii să fi mers pe altă cale, mai bună, dacă ar fi simțit un sprijin?!

Neglijența provoacă delincvența!!!