Accesul romilor la justiție – subiect de discuție în cadrul primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Soroca

Accesul romilor la justiție – subiect de discuție în cadrul primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Soroca„Romii nu se adresează în judecată”. Acesta a fost unul dintre mesajele-cheie transmise de către unicul mediator comunitar din raionul Soroca în cadrul primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Soroca, desfășurate la 16 februarie curent, în format online. În acest sens, atât membrii platformei, cât și experții Institutului de Reforme Penale au fost de acord că una dintre necesitățile comunității romilor din raionul Soroca, calificat ca și grup vulnerabil, este cultivarea comportamentului lor juridic.

Accesul romilor la justiție – subiect de discuție în cadrul primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Soroca „O femeie - victimă a violenței în familie nu se adresează la poliție cu o plângere” a punctat Stela Babici, președinta Centrului de Resurse pentru Tineret „DACIA”. „Romii au propriile reguli de soluționare a conflictelor în frunte cu baronul, supranumit „judecătorul romilor”, iar acest lucru poate fi calificat ca și o formă de autodiscriminare”- a adăugat Oxana Indricean, șefa Serviciului asistență psiho-pedagogică.

În acest context, participanții la discuții au menționat că este necesar ca romii să fie informați și încurajați să apeleze la sistemul de justiție, iar una dintre căi ar fi obținerea cunoștințelor juridice prin intermediul mediatorilor comunitari, care ar putea deveni și parajuriști.

În prezent în Soroca activează doar doi parajuriști. În acest sens, s-a propus ca Platforma să vină cu o solicitare în adresa Consiliul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat pentru extinderea rețelei de parajuriști și implicarea ONC-urilor în acordarea asistenței juridice primare. Printre soluțiile propuse s-au mai enumerat: consultanța online și la telefon oferită de specialiști privind prestarea serviciilor juridice; crearea grupurilor de suport în rețelele sociale; informarea populației privind programul de lucru și consultarea cetățenilor în privința unor probleme juridice concrete prin intermediul liniilor telefonice specializate ș.a.

Accesul romilor la justiție – subiect de discuție în cadrul primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Soroca La fel, în cadrul ședinței, Igor Dolea, directorul IRP, a prezentat două ghiduri în versiune preliminară și a îndemnat membrii platformei să dezvolte aceste ghiduri, în special, prin introducerea practicilor locale. Este vorba despre Ghidul practic privind lucrul cu grupurile vulnerabile și marginalizate în procesul accesului la justiție din regiune și Ghidul practic privind facilitarea accesului la justiție a grupurilor vulnerabile și marginalizate în contextul pandemiei Covid-19.

Accesul romilor la justiție – subiect de discuție în cadrul primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Soroca La rândul său, vicedirectorul IRP, Ceslav Panico, a vorbit despre rezultatul activității Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Soroca pentru 2020 și a prezentat activitățile Platformei prevăzute în 2021. Acesta a mai subliniat că la fiecare dintre ședințele trimestriale ale Platformei vor fi scoase în evidență problemele noi care au fost sesizate în regiune în contextul accesului la justiție. Moderatoarea ședinței a fost experta IRP, Arina Țurcan-Donțu.

Evenimentul a fost organizat de Institutul de Reforme Penale (IRP), în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu IRP și INVENTO, cu suportul financiar al Suediei.