Servicii juridice gratuite mai accesibile în 4 regiuni ale Republicii Moldova

Servicii juridice gratuite mai accesibile în 4 regiuni ale Republicii Moldova Populația din patru regiuni ale țării va beneficia de asistență juridică garantată de stat mai accesibilă grație suplinirii cu 5 specialiști a funcției de parajurist și cu 70 de avocați care vor acorda asistență juridică garantată de stat în cadrul oficiilor teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS). Totodată, parajuriștii ce activează în prezent în cadrul oficiilor teritoriale CNAJGS vor fi implicați în activitățile de informare a populației din localitățile învecinate despre asistența juridică garantată de stat și acordarea asistenței juridice primare. Până la sfârșitul anului curent se preconizează suplinirea a încă 5 funcții de parajurist în cadrul oficiilor teritoriale CNAJGS.

Numărul de specialiști a fost suplinit în urma propunerii înaintate de către Platformele de Dialog pentru Accesul la Justiție (PDAJ) din Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat, în primăvara anului curent. Prin urmare, 3 unități de parajurist au fost suplinite în cadrul Oficiului teritorial Bălți, în a cărei jurisdicție este inclus raionul Soroca, iar 2 unități de parajurist au fost suplinite în cadrul Oficiului teritorial Comrat, în a cărei jurisdicție este inclus raionul Cimișlia. Anterior în municipiul Soroca au activat doar 2 parajuriști, iar în raionul Cimișlia nu era nici un parajurist.

Problema insuficienței parajuriștilor și avocaților care să ofere servicii juridice gratuite populației din categorii vulnerabile și marginalizate în regiunile Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat a fost sesizată în cadrul ședințelor PDAJ din regiunile respective. Astfel, în cadrul ședințelor trimestriale ale Platformelor, membrii acestora au identificat că una din problemele în asigurarea accesului la justiție este insuficiența sau chiar lipsa serviciilor de asistență juridică primară accesibile pentru populație la nivel local în cele 4 regiuni de intervenție. La fel, a fost constatat numărul insuficient de avocați (la cerere) implicați în acordarea serviciilor de asistență juridică garantată de stat (asistența juridică calificată), raportat la numărul cauzelor aflate de rol, în care implicarea lor este absolut necesară, iar acest fapt duce la tergiversarea examinării cauzelor în instanțe de judecată.

Astfel, Platformele de Dialog pentru Accesul la Justiție din raioanele Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat au formulat un demers către CNAJGS cu solicitarea de a examina oportunitatea suplinirii sau realocării numărului de avocați la cerere și parajuriști, ținând cont de un șir de criterii cum ar fi: lipsa/insuficiența prajuriștilor/avocaților în raioanele de intervenție; numărul populației în cadrul localității; distanța localității față de un centru raional; prezența unui grup etnic/minoritar în localitate; prezența mediatorilor comunitari în localitate (care ar putea facilita adresarea la parajuriști); poziționarea geografică a localității ș.a.

Este de apreciat deschiderea exprimată de CNAJGS pentru o colaborare continuă cu PDAJ în vederea asigurării respectării și protecției drepturilor omului și îmbunătățirii mecanismului de acordare a asistenței juridice garantate de stat în regiunile țării.

Membrii și membrele PDAJ – judecători, procurori, avocați, parajuriști, polițiști, mediatori, reprezentanți ai consiliilor raionale, primăriilor, medici și reprezentanți ai societății civile – fac schimb de experiență și discută posibilele soluții privind asistența și protecția persoanelor vulnerabile și marginalizate în procesul de accesare a justiției.

Platformele de Dialog pentru Accesul la Justiție din Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat au fost create cu suportul Institutului de Reforme Penale în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu IRP, cu suportul financiar al Suediei.