Mecanismului de prevenire și dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale și a celor în conflict cu legea în raionul Ungheni – APROBAT!

La 23 februarie 2017, în cadrul ședinței Consiliului Raional Ungheni, a fost aprobată Decizia privind Acordul de colaborare între Consiliul Raional Ungheni și Institutul de Reforme Penale întru realizarea Mecanismului local de prevenire a delincvenței juvenile și referire a cazurilor copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale din raionul Ungheni.

Din acordul de colaborare fac parte și următoarele instituții: Inspectoratul de Poliție Ungheni, Biroul de Probațiune Ungheni, ÎMSP Centrul de Sănătate Ungheni, Judecătoria Ungheni și Procuratura raionului Ungheni.

Scopul principal al mecanismului urmărește coordonarea și unificarea tuturor instituțiilor și organizațiilor implicate în vederea asigurării respectării dreptului copilului, aplicării unor modalități eficiente de referire la serviciile sociale din comunitate, reducerii comportamentului delincvent și deviant în rândul minorilor.

Mecanismul are la bază principiul protejării drepturilor și intereselor copiilor, principiul cooperării interdisciplinare, egalității, nediscriminării, dar și principiul respectării confidențialității informației șia normelor deontologice în lucrul cu minorii.

Activitatea este realizată în cadrul proiectului inițiat de Institutul de Reforme Penale (IRP) și sprijinit financiar de reprezentanța Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) în Republica Moldova: “Consolidarea mecanismului de prevenire şi dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale şi a celor în conflict cu legea.”

Decizia poate fi descărcată aici: mecanismul-Ungheni.pdf [926,21 Kb] (descarcari: 5)
Mecanismului de prevenire și dejudiciarizare a cauzelor penale cu implicarea copiilor sub vârsta răspunderii penale și a celor în conflict cu legea în raionul Ungheni – APROBAT!