Dezvoltarea asistenței juridice primare prin implicarea studenților de la facultățile de drept

La data de 18.05.2017 a avut loc masa rotundă privind prezentarea inițiativei „Abilitarea în domeniul drepturilor omului prin implicarea studenților în acordarea asistenței juridice primare”, organizată de IRP și Misiunea OSCE în Moldova.

La deschiderea evenimentului au luat cuvântul Victor ZAHARIA, directorul Institutului de Reforme Penale și Andreea VESA, manager de program, Misiunea OSCE în Moldova.

La eveniment au participat decani și profesori, reprezentanți ai instituțiilor de stat, reprezentanți ai ONG-urilor și studenți.

Andreea VESA a menționat importanța acestui proiect pentru societate: „Din 2015 până în prezent, OSCE a avut o plăcere foarte mare să coopereze cu Institutul de Reforme Penale în domeniul dezvoltării asistenței juridice primare. Din păcate, în Republica Moldova, avem foarte multă lume marginalizată, care este afectată de problemele juridice și administrative. Nu vorbim doar de oameni săraci, ci și de cei discriminați pe bază de etnie, limbă, gen și alte diferențe. De multe ori acești oameni confruntă o birocrație mult mai complicată decât ar trebui să fie și rămân fără răspunsuri. De aceea, ajutorul avocaților devine crucial” a menționat Andreea VESA. Totodată, reprezentantul OSCE a specificat că împreună cu IRP au luat decizia să se focuseze pe studenții de la drept, să le dezvolte capacitățile lor practice, să le dea șansa să identifice problemele actuale în comunitățile lor și să-și poată exercita propria lor inițiativă și responsabilitate.

Victor ZAHARIA a salutat participanții și a vorbit despre această inițiativă din perspectiva mai multor obiective: personale, profesionale, educaționale și sociale. „Prin această inițiativă se urmărește atât îmbunătățirea oportunităților profesionale pentru studenți, cât și oferirea ajutorului necesar persoanelor care au probleme. Prin implicarea mai multor persoane în participarea și oferirea asistenței juridice primare, vorbim despre o mai mare transparență și despre o dinamică a sistemului. La nivel educațional, studenții sunt din ce în ce mai buni și activi, iar facultățile devin din ce în ce mai implicate” a remarcat directorul IRP. De asemenea, Victor ZAHARIA a menționat că scopul acestei mese rotunde este de a consulta cu cei prezenți în sală modalitatea prin care se intenționează de a se implementa acest proiect în anul 2017.

Ceslav PANICO, vicedirectorul IRP, a prezentat etapele, rezultatele și provocările proiectului. Astfel că, prima etapă constă în selectarea studenților, după care urmează desfășurarea atelierelor de instruire. Cea de-a treia etapă presupune implicarea studenților în acordarea asistenței juridice primare/informațiilor juridice populației. Și ultima etapă rezidă în desfășurarea lecțiilor publice în comunitate. Totodată, Ceslav PANICO, a vorbit despre organizarea celei de-a patra ediții a proiectului.

La rândul său, Denis ARCUȘA, reprezentant al Misiunii OSCE în Moldova, a prezentat materialele elaborate în cadrul proiectului, printre care se numără: Ghidul privind acordarea asistenței juridice primare de către viitori juriști, Îndrumarul de referire al cetățenilor către instituțiile competente în soluționarea problemelor cu caracter juridic, Mini-broșura privind organizarea și realizarea lecțiilor publice în comunitate de către viitori juriști.

Participanții la eveniment s-au implicat în discuții, susținând acest proiect și îndemnând studenții de la Facultățile de Drept să profite de oportunitate și să aplice pentru următoarea ediție.

De menționat că în perioada 2015-2016, ca rezultat al parcurgerii a 3 ediții ale proiectului, 61 de studenți/masteranzi din cadrul Facultăților de Drept ale 9 Universități din Moldova, s-au implicat în oferirea asistenței juridice primare populației, acordând peste 1800 de consultații și desfășurând 52 de lecții publice în 35 localități.

Proiectul „Abilitarea juridică a populației prin acordarea asistenței juridice primare prin resurse comunitare” a fost demarat în anul 2015 de către Institutul de Reforme Penale, Consiliul Național pentru asistență Juridică Garantată de Stat, Facultățile de Drept din cadrul mai multor Universități din Moldova cu sprijinul financiar al Misiunii OSCE în Moldova.

Această activitate a avut loc în cadrul proiectului „Abilitarea juridică a populației prin acordarea asistenței juridice primare prin resurse comunitare”, realizat de Institutul de Reforme Penale (IRP) cu suportul financiar al Misiunii OSCE în Moldova.
Dezvoltarea asistenței juridice primare prin implicarea studenților de la facultățile de drept
Dezvoltarea asistenței juridice primare prin implicarea studenților de la facultățile de drept
Dezvoltarea asistenței juridice primare prin implicarea studenților de la facultățile de drept
Dezvoltarea asistenței juridice primare prin implicarea studenților de la facultățile de drept
Dezvoltarea asistenței juridice primare prin implicarea studenților de la facultățile de drept