Schimbul de experiență văzut prin ochii participanților în raioanele Căușeni, Orhei și Leova

În perioada 17 oct.-2 noiembrie, în raionele Căușeni, Leova și Orhei, s-au desfășurat atelierele regionale cu genericul „Mecanismul local de referire a copiilor în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale. Schimb de bune practici cu specialiștii din Leova, Orhei, Căușeni ce lucrează cu și pentru copiii în conflict cu legea și a celor sub vârsta răspunderii penale.”

În fiecare raion, evenimentul a durat 3 zile și a reunit procurori, reprezentanți ai inspectoratelor de poliție, inspectoratelor de probațiune, asistenți sociali, avocați şi alţi specialişti din Leova, Orhei, Căușeni, Bălți și Orhei.

Ne-am propus să aflăm de la participanți care au fost practicile utile pe care le-au preluat unii de la alții, dar și impresiile generale despre schimbul de experiență.

Răspunsurile specialiștilor le vedeți mai jos:

„Aș vrea să mulțumesc organizatorilor pentru desfășurarea schimbului de experiență, specialiștilor pentru implicarea și îndrumarea corectă în cizelarea mecanismului de referire a copiilor în conflict cu legea. Împreună vom reuși să schimbăm soarta acestor copii care au nevoie de un viitor mai bun.” (Lilia Roman, SAP Leova)

„În calitate de tânăr specialist aș vrea să mulțumesc organizatorilor pentru oportunitățile create. Informațiile primite în cadrul atelierului mi-au lărgit bagajul de cunoștințe și îmi vor oferi posibilitatea să soluționez unele cazuri din localitatea mea cu ajutorul exemplelor prezentate de către experți pe tot parcursul programului.” (Marcela Criciman, DASPF Sângera)

„În raionul Leova se realizează lucruri frumoase. Ne-a plăcut mult Centrul de zi pentru copii din orășelul Iargara și Centrul Multifuncțional din satul Cupcui. La Bălți, de asemenea, avem așa centru de plasament „Drum spre Casă”. Ar fi bine ca astfel de centre să fie extinse în toată țara, fiindcă mai mulți copii ar putea beneficia de serviciile prestate.” (Grupul de lucru din mun. Bălți)

„Am fost impresionați de colaborarea dintre instituțiile abilitate în lucrul cu copii și de profesioniștii din raionul Căușeni. În raionul Leova, am rămas plăcut surprinși de disponibilitatea serviciilor sociale și de numărul mare al centrelor pentru copiii aflați în situație de risc.” (Grupul de lucru din r. Orhei)

„Am avut parte de o primire călduroasă în or. Leova și plecăm cu impresii extraordinare. Am întâlnit aici profesioniști, specialiști care își desfășoară activitatea cu multă sârguință și pasiune. Ideile și informațiile primite la acest schimb de experiență vor fi implementate și în orașul Ungheni.” (Grupul de lucru din r. Ungheni)

„Atelierul care s-a desfășurat în perioada 17-19 octombrie în r. Căușeni, a fost unul foarte interesant, unde am făcut schimb de experiență cu specialiști din domeniul educației, poliției, probațiunii și serviciului de Asistență Psihopedagogică din raioanele Leova, Bălți, Orhei, Căușeni și respectiv Ungheni. Fiecare și-a împărtășit din experiențe și activitățile realizate. Doamna Arina Țurcan ne-a adus la cunoștință foarte multe lucruri noi ce țin de problemele legate de copiii cu un comportament deviant (caracteristici eliberate, audieri ale minorului etc.).
Pe parcursul celor trei zile am vizitat mai multe centre, printre care Centrul de Tineret și Sport, de care am rămas foarte impresionată prin faptul că deține multe săli de pregătire (fotbal, tenis, judo, sală de antrenamente, ș.a). „Grația”, un alt centru în care copiii din familii social vulnerabile sunt adăpostiți, hrăniți și ajutați la teme. Centrul Prietenos Tinerilor, la fel, mi-a lăsat o impresie plăcută, deoarece adolescenții care se confruntă cu o mulțime de probleme au nevoie de acest centru, unde lucrează specialiști precum psihologi, medici etc.
A fost o experiență utilă, am aflat foarte multe lucruri noi și le mulțumim celor de la IRP pentru că organizează astfel de activități. (Mușet Mariana, psiholog, or. Ungheni)

Pe acestă notă pozitivă, putem afirma că schimbul de experiență obținut în cadrul atelierelor regionale a avut un impact pozitiv asupra specialiștilor care lucrează cu și pentru copiii în conflict cu legea și care depun eforturi considerabile pentru a preveni fenomenul delincvenței juvenile.
Schimbul de experiență văzut prin ochii participanților în raioanele Căușeni, Orhei și Leova