Buletinul informativ nr.5 „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova” În perioada iulie-septembrie echipa Institutului de Reforme Penale (IRP) a continuat activitățile de informare pentru membrii și membrele Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție din Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat, și de instruire a celor patru organizații necomerciale (ONC) beneficiare în cadrul programului de capacitare al IRP. Mai multe detalii despre activitățile realizate împreună cu membrii și membrele Platformelor și ONC-urilor din patru regiuni ale țării, pentru asigurarea accesului mai bun la justiție pentru grupurile vulnerabile și marginalizate la nivel subnațional, citiți în numărul 5 al Newsletter-ului IRP.
Avocați și avocate care acordă asistență juridică garantată de stat instruiți privind probatoriul penal, excepția de neconstituționalitate și pedepsele aplicate minorilor În lunile septembrie-octombrie 2021 a fost desfășurată prima rundă de instruiri pentru avocații și avocate care acordă asistență juridică garantată de stat.
Comunicarea eficientă și atitudinea proactivă garantează identificarea și soluționarea problemelor socio-juridice ale persoanelor Provocările întâlnite în interacțiunea cu persoanele care se adresează instituțiilor publice, dar și importanța comunicării eficiente cu beneficiarii în procesul de referire a cazurilor, astfel încât situația să fie soluționată eficient și în termeni rezonabili, au fost principalele subiecte ale unui atelier de instruire, la care au participat membrii și membrele Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție (PDAJ) din Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat. Instruirea a fost organizată de Institutul de Reforme Penale (IRP), în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu IRP, cu suportul financiar al Suediei.
Parajurista Maria Zugravu: „Un parajurist mereu se dezvoltă personal și profesional pentru a asigura calitatea înaltă a serviciului prestat” Doamna Maria Zugravu a devenit parajuristă în anul 2016 și este membră a Consiliului de Administrare a Asociației Naționale a Parajuriștilor din Moldova (www.parajurist.md). Acordarea asistenței juridice persoanelor din categoriile vulnerabile este scopul activității doamnei Zugravu în calitate de parajuristă, mediatoare, dar și președintă a asociației „Centrul de Justiție Socială ECHITATE”, care promovează principiile justiției sociale. La fel, doamna Maria Zugravu este membră a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție (PDAJ) din Criuleni.
Prima rundă de seminare privind medierea în cauze penale pentru mediatori Astăzi s-a încheiat desfășurarea primei runde de seminare online pentru mediatori realizate de Institutul de Reforme Penale (IRP).
Seminare de instruire pentru parajuriști și reprezentanții organizațiilor societății civile Institutul de Reforme Penale vine cu inițiativa de a organiza seminare de instruire pentru parajuriști și reprezentanții organizațiilor societății civile.
Membrii și membrele Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție (PDAJ) își consolidează cunoștințele privind referirea cazurilor beneficiarilor Membrii și membrele Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție (PDAJ) din Criuleni, Soroca, Cimișlia și Comrat și-au consolidat cunoștințele privind referirea cazurilor către instituțiile publice sau organizațiile din comunitate pentru soluționarea problemelor cu care se adresează beneficiarii. Instruirea este organizată de Institutul de Reforme Penale (IRP) în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu IRP, cu suportul financiar al Suediei.
Seminare online pentru mediatori Institutul de Reforme Penale lansează seminare de instruire online pentru mediatori.
Institutul de Reforme Penale lansează seminare online pentru avocații care oferă asistență juridică garantată de stat Institutul de Reforme Penale de comun acord cu Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, lansează seminare online pentru avocații care oferă asistență juridică garantată de stat.
Servicii juridice gratuite mai accesibile în 4 regiuni ale Republicii Moldova Populația din patru regiuni ale țării va beneficia de asistență juridică garantată de stat mai accesibilă grație suplinirii cu 5 specialiști a funcției de parajurist și cu 70 de avocați care vor acorda asistență juridică garantată de stat în cadrul oficiilor teritoriale ale Consiliului Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS). Totodată, parajuriștii ce activează în prezent în cadrul oficiilor teritoriale CNAJGS vor fi implicați în activitățile de informare a populației din localitățile învecinate despre asistența juridică garantată de stat și acordarea asistenței juridice primare. Până la sfârșitul anului curent se preconizează suplinirea a încă 5 funcții de parajurist în cadrul oficiilor teritoriale CNAJGS.