În perioada ianuarie-iunie 2022, echipa Institutului de Reforme Penale (IRP) a continuat, alături de membrii și membrele Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție din Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat, să identifice soluții practice pentru îmbunătățirea accesului la justiție al persoanelor din categorii vulnerabile. La fel, au fost continuate activitățile de capacitare a organizațiilor necomerciale din cele patru regiuni de intervenție. Alături de întreaga societate, IRP s-a implicat în soluționarea provocărilor apărute odată cu fluxul mare de persoane refugiate din Ucraina. În luna mai, IRP a prezentat o publicație importantă pentru domeniul justiției. Mai multe detalii despre activitățile realizate, citiți în paginile ce urmează.
Membrii și membrele Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție (PDAJ) Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat au discutat mecanismul de reducere a întârzierilor în procesele civile, contravenționale și penale din perspectiva respectării drepturilor persoanelor din grupurile vulnerabile, în cadrul unei instruiri organizate de Institutul de Reforme Penale (IRP).
Membrii și membrele a patru organizații necomerciale (ONC) din raioanele Soroca, Criuleni, Cimișlia și Comrat au început activitățile de schimb de experiență în vederea preluării bunelor practici în inițierea dialogurilor cu autoritățile locale, factorii de decizie, cetățenii, dar și implementarea proiectelor și activităților în comunitățile din care fac parte.
„Ghidul ordonatorului expertizei judiciare” este o publicație destinată profesioniștilor și profesionistelor din domeniul justiției, care au tangență cu expertiza judiciară - ofițeri de urmărire penală, avocați, judecători, procurori, polițiști etc. Acesta conține diferite aspecte determinante la dispunerea expertizelor judiciare, astfel încât concluziile expertului judiciar să fie cât mai corecte și să asigure la maxim standardul de obiectivitate.
Astăzi a fost lansat Ghidul ordonatorului expertizei judiciare - o publicație destinată profesioniștilor și profesionistelor din domeniul justiției, care efectuează expertize judiciare sau au tangență cu acestea: experți judiciari, ofițeri de urmărire penală, avocați, judecători, procurori, polițiști etc. Publicația abordează diferite aspecte determinante la dispunerea expertizelor judiciare, astfel încât să fie formulate în baza principiilor de activitate în domeniul expertizei judiciare și să contribuie la realizarea eficientă a actului justiției.
În raionul Cimișlia nu există parajuriști și sunt puțini avocați. Membrii Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție se vor adresa CNAJGS În prezent, în raionul Cimișlia nu există parajuriști, iar din această cauză locuitorii raionului, în special, cei din localitățile rurale, au acces limitat la asistența juridică primară garantată de stat. Aceasta a fost una dintre constatările de bază a membrilor Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Cimișlia, care s-au întrunit într-o ședință pe 25 februarie curent. Discuțiile au scos în evidență și alte probleme importante din regiune precum: contestarea actelor notariale întocmite în afara biroului notarial, audierea persoanelor cu dizabilități în privința cărora se instituie o măsură de ocrotire judiciară sau executarea muncii neremunerate în folosul comunității de către persoanele în etate.
Accesul romilor la justiție – subiect de discuție în cadrul primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Soroca„Romii nu se adresează în judecată”. Acesta a fost unul dintre mesajele-cheie transmise de către unicul mediator comunitar din raionul Soroca în cadrul primei ședințe din acest an a Platformei de Dialog pentru Accesul la Justiție în raionul Soroca, desfășurate la 16 februarie curent, în format online. În acest sens, atât membrii platformei, cât și experții Institutului de Reforme Penale au fost de acord că una dintre necesitățile comunității romilor din raionul Soroca, calificat ca și grup vulnerabil, este cultivarea comportamentului lor juridic.
Buletin informativ nr.2: „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”
În perioada octombrie - decembrie 2020, Institutul de Reforme Penale a sesizat primele practici pozitive ale Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție, constituite în septembrie curent, în raioanele Soroca, Criuleni, Cimișlia și mun. Comrat. Totodată, a realizat o serie de acțiuni menite să consolideze eficiența și accesul la justiție în Moldova. În luna noiembrie, a avut loc câte o ședință de lucru a fiecărei dintre cele 4 Platforme de Dialog pentru Accesul la Justiție. Prin urmare, fiecare dintre ele și-a identificat provocările, practicile și soluțiile privind accesul la justiție în perioada pandemică. Acestea au fost expuse și în cadrul mesei rotunde de totalizare, desfășurată la 22 decembrie 2020. Mai multe detalii despre aceste activități veți afla din acest buletin informativ.
Răspunsul Platformelor de Dialog pentru Accesul la Justiție la necesitățile și provocările femeilor și bărbaților în procesul de accesare a justiției în contextul restricţiilor aferente COVID-19

Limitarea accesului la justiţie a persoanelor din grupurile vulnerabile și marginalizate; creşterea numărului cazurilor de violenţă în familie; neîndeplinirea obligaţiilor părinteşti sau majorarea numărului de cereri de ajutor social sunt doar câteva dintre cele mai frecvente provocări cu care s-au confruntat raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat în perioada pandemiei COVID-19. Acestea au fost expuse ieri, 22 decembrie 2020, în cadrul unei mese rotunde, de către reprezentanții celor patru Platforme de Dialog pentru Accesul la Justiție.
În premieră pentru Republica Moldova, 20 de mediatori au beneficiat de un curs specializat de instruire continuă privind medierea în cauze penale

Circa 20 de mediatori atestați din Republica Moldova au beneficiat în perioada 17-18 decembrie 2020 de un curs specializat de instruire privind medierea în cauzele penale.