Seminarul pentru procurori si politisti 2-3 iulie 2003

Al doilea seminar de instruire privind aplicarea muncii neremunerate in folosul comunitatii a intrunit 25 de participanti - colaboratori ai procuraturii si ai politiei, care pe parcursul a doua zile (2 - 3 iulie 2003) au studiat interactiv mecanismul de aplicare si functionare a acestei noi masuri de pedeapsa.

Desfasurarea trainingului a fost determinata de necesitatea informarii si pregatirii practice a procurorilor si a colaboratorilor de politie, care urmeaza sa exercite un rol aparte in ceea ce priveste aplicarea pedepsei penale - munca in folosul comunitatii.

Informatia oferita la seminar a inclus cadrul juridic national ce reglementeaza aplicarea pedepsei, principiile internationale de aplicare a acestui tip de sanctiune, beneficiile pe care le prezinta munca comunitara (economice, sociale, de reintegrare a infractorilor etc.), organizarea muncii persoanelor condamnate la o astfel de pedeapsa, mecanismul supravegherii acestora, cu accentul pe rolul politistilor si al procurorilor la diferite faze ale procesului penal si executarii pedepsei.

In cadrul seminarului au fost prezentate modificarile din Codul Penal nou privind aplicarea Muncii Comunitare, introduse prin Legea nr. 211 din 29 mai 2003: extinderea numarului de infractiuni usoare si mai putin grave pentru care poate fi aplicata (numarul total al acestora ajungind la 38); posibilitatea inlocuirii, in caz de eschivare cu rea-vointa, cu arest ( nu si cu amenda, cum era in versiunea initiala) – in proportie de o zi de arest pentru 2 ore de munca comunitara, excluderea militarilor din categoria persoanelor carora le poate fi aplicata munca comunitara.

In calitate de traineri au fost participantii la Seminarul de Formare de Formatori din 15-18 iulie 2003:
membrii Grupului de Lucru in domeniul Alternativelor la Detentie/IRP: Ion Dron, vicepresedintele judecatoriei sectorului Centru al mun. Chisinau Ion Golubtov, Directorul Departamentului de Executare a Deciziilor Judiciare al Ministerului Justitiei Xenofon Ulianovschi, Judecator, Judecatoria militara precum si Igor Serbinov, Seful Sectiei Judiciar-Penale, Procuratura Generala a Republicii MoldovaVladimir Poalelungi, Procuror in Sectia verificare a respectarii legilor la executarea pedepselor, Procuratura Generala Vitalie Manole, Sef Sectie Institutii Speciale, Directia Generala Politie Ordine Publica, Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova.

Metodele de studiu interactive, aplicate in cadrul seminarului, au generat un nivel inalt de participare: lucrul in grup si in sesiuni plenare, analiza studiilor de caz si a modelelor de reusita.