Definitivarea cadrului legal in vederea implementarii MNFC

Baza legala pentru aplicarea pedepsei cu munca neremunerata in folosul comunitatii se continea in articolele 62 si 67 ale Codului Penal, mecanismul de executare fiind prevazut in proiectul Codului de Executare, care deocamdata nu a fost adoptat. In aceasta situatie, la inceputul anului 2003 Institutul de Reforme Penale a lansat initiativa elaborarii unui Regulament privind aplicarea Muncii neremunerate in folosul comunitatii.

Proiectul de regulament a fost elaborat in cadrul Grupului de Lucru in domeniul Alternativelor la detentie si a fost transmis Ministerului Justitiei/ Departamentului de Executare a Deciziilor Judiciare al Ministerului Justitiei.

In procesul definitivarii acestuia au fost relevante concluziile seminarelor pentru procurori si politisti (2-3 iulie 2003) si pentru functionarii din cadrul organelor administratiei publice locale (9-10 septembrie 2003), cind au fost analizate si relevate diferite aspecte ce tineau de aplicarea muncii comunitare, care initial nu erau incluse in proiectul de Regulament.

Membrii Grupului de Lucru pe Alternative au propus si o serie de modificari la Codul Penal in ce priveste aplicarea muncii neremunerate in folosul comunitatii, si anume:
- marirea numarului de articole pentru care se poate aplica pedeapsa cu munca neremunerata in folosul comunitatii;
- stabilirea numarului minim de ore care trebuie efectuat (de la 2 la 4 ore pe zi, in afara timpului de lucru sau studii), precum si proportia inlocuirii cu arest in caz de eschivare de la executarea pedepsei (2 ore de munca comunitara echivalind cu 1 zi de arest).

Definitivarea cadrului legal in vederea implementarii MNFC.pdf