1000 de infractori au reusit sa ajunga utili societatii

Dupa introducerea in noul Cod Penal al RM, pedeapsa cu munca neremunerata in folosul comunitatii a fost aplicata de la inceputul anului 2004 in baza unui proiect pilot al IRP in cateva localitati din Republica: Chisinau, Ungheni, Nisporeni si ulterior extinsa pe intreg teritoriul tarii.

Incepind cu anul 2002, IRP a elaborat mecanismul de implementare a acestei pedepse si a desfasurat o ampla campanie de informare si instruire privind specificul muncii comunitare.
Peste 1050 de persoane din Moldova au fost condamnate in primele 9 luni ale anului 2005 la pedepse penale sub forma de munca neremunerata in beneficial comunitatii. Peste 70 de din numarul total de condamanti sunt tineri si tinere sub 18 ani.
Majoritatea covirsitoare a celor condamnati si-au primit sanctiunile pentru savirsirea unor infractiuni contra proprietatii – furturi, jafuri, distrugeri de proprietate, precum si pentru huliganism, cauzarea de leziuni corporale usoare sau mai putin grave – infraciuni ce prevad sanctiuni cu termene de inchisoare de pana la 5 ani.
In baza sentintelor pronuntate de catre instantele de judecata din republica, condamnatii au fost obligati sa presteze o serie de lucrari de interes public in localitatile de bastina sau adiacente.

Cele mai frecvente dintre acestea sunt cele legate de salubrizarea teritoriului, precum si diferite munci de reparatie, constructie, curatare etc.

Minorii condamnati au fost antrenati la munci care necesita un efort fizic corespunzator virstei si particularitatilor lor de dezvoltare, totodata tinindu-se cont si de aspectul educativ al impactului executarii pedepsei.
Potrivit legislatiei in vigoare, dupa pronuntarea sentintei, autoritatile locale identifica volumul si tipul lucrarilor din raza unitatii administrative si potentialii agentii care ar necesita forta de munca, ce ar putea fi prestata de cei condamnati. Structura responsabila pentru punerea in executare a pedepselor cu munca neremunerata este Departamentul de Executare a Deciziilor Judiciare.

Reamintim, ca infractorii ce executa sanctiuni penale sub forma de lucrari publice in interes comunitar nu necesita o pregatire speciala si o calificare anumita.

Codul Penal al RM defineste in art.67: munca neremunerata in folosul comunitatii drept o pedeapsa penala, stabilita de instanta de judecata persoanei care a savarsit o infractiune si consta in antrenarea condamnatului la munca socialmente utila, gratuita, in afara timpului de serviciu de baza sau de studii, determinata de autoritatile administratiei publice locale. Munca neremunerata in folosul comunitatii se stabileste pe un termen de la 60 la 240 ore si este executata de la 2 la 4 ore pe zi. Aceasta sanctiune poate fi aplicata pentru savarsirea unor infractiuni care prevad drept pedeapsa maxima privatiunea de libertate pina la 5 ani.