Tot mai multe persoane isi ispasesc pedeapsa la libertate

«Pe parcursul a cinci ani si-au ispasit pedeapsa prin munca neremunerata in folosul comunitatii circa trei mii persoane. Daca in 2004, primul an de aplicarea a acestei alternative la detentie, au beneficiat numai 80 persoane, atunci cu fiecare an s-a observat o creştere a numarului acestor cazuri pe fonul descresterii cazurilor aplicarii pedepselor privative de libertate», a mentionat Vladimir Popa, seful Directiei Probatiune din cadrul Departamentului de executare (Ministerului Justitiei) in cadrul seminarului «Implementarea alternativelor la detentie in Republica Moldova», desfasurat la 11 septembrie.

Vladimir Popa si-a exprimat multumirea privind colaborarea cu Institutul de Reforme Penale (IRP) in crearea alternativelor la detentie. «Aceasta asistenta este cu atat mai importanta cu cat crearea alternativelor la detentie este o cerinta a structurilor europene fata de sistemul de justitie din Republica Moldova».

Prezent la seminar, directorul IRP, Igor Dolea le-a explicat participantilor ca succesele inregistrate pana la ora actuala sunt un inceput bun, «...dar mai exista multe probleme in sistemul de probatiune a Republicii Moldova, care necesita a fi solutionate, deoarece de aceasta depinde imaginea tarii in domeniul justitiei pe plan international», a declarat Dolea.

La seminar au participat consilierii de probatiune din Chisinau (sectorul Rascani, Botanica), Balti, Anenii-Noi, Causeni, Drochia, Nisporeni, Rezina, Stefan Voda, Soldanesti, Bender, Soroca, Ungheni, Basarabeasca si cate doi consilieri de probatiune din Ialoveni si Hancesti.

Cei prezenti au fost informati despre munca neremunerata in folosul comunitatii ca pedeapsa, probatiunea presententiala, probatiunea sententiala si cea post-sententiala, precum si despre implementarea institutiei medierii in cauze penale.

In calitate de experti au fost specialisti cu experienta si cunostinte relevante in domeniu din cadrul Departamentului de Executare si Institutului de Reforme Penale.