Colaborarea si interactiunea in domeniul sanctiunilor comunitare - intr-un prim atelier de lucru

In perioada 25-29 ianuarie s-a desfasurat primul atelier de lucru privind colaborarea si interactiunea in domeniul sanctiunilor comunitare.

Astfel, expertii din Olanda, Sjeng Lamers si Jos Peters, au efectuat o vizita de studiu la Judecatoria sectorului Buiucani si Comisariatul General de Politie, dupa care, insotiti de seful Directiei probatiune, Vladimir Popa au vizitat serviciile de probatiune din cadrul Oficiilor de executare Centru si Botanica, unde au intretinut discutii cu consilierii de probatiune, sefii oficiilor si s-au familiarizat cu conditiile de lucru.

La 27 ianuarie in or. Glodeni s-a desfasurat o masa rotunda la care au participat colaboratori din Directia probatiune, Departamentul de executare, consilieri de probatiune din oficiile de executare Falesti, Balti, Glodeni, Drochia. Cuvintul de deschidere la aceasta activitate l-a avut Vladimir Popa care a vorbit despre importanta colaborarii Serviciilor probatiune din Olanda si Moldova, preluarea bunelor practici din experienta acestui stat, importanta perseverentei personalului pentru inregistrarea progresului.

Expertii olandezi au facut o scurta prezentare despre sanctiunile comunitare din Olanda: motivele aparitiei sentintelor comunitare, investigatiile stiintifice si metodele aplicate in cadrul lor, rezultatele obtinute si transmiterea informatiei judecatorilor si procurorilor. Acestia au demonstrat prin exemple concrete cum a fost luata decizia sporirii numarului sentintelor comunitare. Conform afirmatiilor lor, in Olanda sentintele comunitare contribuie la reeducarea in sens larg a societatii, deoarece constau nu doar in munca, ci si ore de studii. Conform Legii cu privire la executarea sentintele comunitare din 2001 numarul maxim de ore de munca nu poate depasi de 240 ore, iar cele de munca si invatatura - 480 de ore. Tot din relatarea lor cei prezenti au putut afla ca sentintele comunitare sint de doua tipuri: proiecte in grup si proiecte individuale. Numarul programelor este circa 250. In cazul neexecutarii pedepsei sanctiunii comunitare o ora de munca neremunerata neexecutata echivaleaza cu o zi de inchisoare. Orarul executarii pedepsei poate fi stabilit in functie de posibilitatile clientului. Acesta poate munci in week-end, in vacanta, concediu, seara dupa serviciu etc.

De asemenea, din experienta Olandei participantii au primit careva informatii despre tipologia sentintelor, supravegherea electronica, numarul anual de sentinte aflat in sarcina unui consilier de probatiune (200 de clienti pentru un an de activitate).

La 28-29 ianuarie expertii straini au desfasurat un seminar unde au fost invitati Roman Mazuret, procuror in cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, Willy Giil, seful Misiunii Norvegiene pentru Promovarea Suprematiei Legii in Moldova si colaboratori din cadrus serviciilor de probatiune din cadrul Oficiilor de executare. Reprezentatii celor trei state s-au lansat in discutii ce au accentuat importanta cooperarii in lantul justitiei, adica cooperarea intre organul de urmarire penala, judecator, procuror si consilierul de probatiune. Pentru largirea orizontului, dar totodata si stimularea tendintei pentru modernizarea sistemului national de probatiune, participantii la activitate au putut analiza baza de date din Olanda, l-i s-au oferit explicatii privind functionarea ei, eficacitatea muncii consilierului in utilizarea bazei.
In ultima zi de seminar in agenda de lucru a fost inclus jocul de rol, adica improvizarea primei intrevederi dintre consilier si client. Activitatea a fost urmata de discutii asupra comportamentului consilierului, atitudinii luate, calitatilor manifestate. Divizati in trei grupuri, participantii au schitat portretul consilierului de probatiune, ca in final sa alcatuiasca impreuna o lista de abilitati necesare acestuia.

Ultima sesiune a zilei de 29 ianuarie, participantii au putut adresa intrebarile ce ii interesau expertilor. Aceasta a constituit o posibilitate de a afla care sunt criteriile de angajare a unui consilier de probatiune, divizarea sarcinilor intr-un serviciu de probatiune, precum si cum are loc schimbul lunar de experienta efectuat intre consilierii de probatiune.

Pototchi Natalia,
consultant, sectia minori si probatiune presententiala, Directia probatiune