Consolidarea capacitatii de implementare a sanctiunilor comunitare in R.M.

Institutul de Refome Penale (IRP) va desfasura in data de 16 decembrie, curent, o masa rotunda cu participarea reprezentantilor Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorilor, procurorilor, factori de decizie din cadrul Oficiului de Probatiune si consilieri de probatiune din regiunea de centru a Moldovei.

Scopul evenimentului este de a prezenta rezultatele monitorizarii trimestriale a activitatii Serviciului de Probatiune de pe intreg teritoriul republicii. Discutiile se vor concentra pe modul de organizare, colaborare si vizibilitate la nivel local si national a Serviciului de Probatiune; calitatea acestuia din perspectiva beneficiarilor, judecatorilor si procurorilor si activitatea consilierilor de probatiune la etapa presentintiala, sentintiala si postpenitenciara. Un accent separat va fi pus pe necesitatea solicitarii si aplicarii de catre organele de drept a referatelor de evaluare psihosociala a personalitatii faptuitorului in cazurile cu minori. Rezultatele monitorizarii arata ca 61% din procurori considera necesara intocmirea unui referat psihosocial. Totusi, 39% din respondenti au indicat ca referatul de evaluare psihosociala nu ar trebui sa fie intocmit niciodata sau, arareori, chiar daca legea prevede in mod obligatoriu intocmirea acestuia in cazurile cu minori.

Evenimentul va avea loc in Sala Europeana a Cantinei Cancelariei de Stat din str. A.Mateevici, 79, cu incepere de la orele 14.00.

Activitatea data este desfasurata in cadrul proiectului “Consolidarea implementarii alternativelor la detentie in Republica Molodova” implementat de catre IRP cu suportul Open Society Institute, Budapesta.