Seminar de instruire pentru monitori/observatori

Institutul de Reforme Penale in parteneriat cu OSCE si ODIHR, in perioada 29-30 august 2007 a organizat un seminar de instruire pentru monitori/observatori: monitorizarea proceselor de judecata. Evenimetul a fost onorat de prezenta reprezentantilor Misiunii OSCE Moldova precum Louis O’Neil – ambasador, Sef al Misiunii OSCE in Moldova; Kristin Franklin – reprezentant in domeniul Drepturilor Omului; Rita Tamm – Consilier Superior in domeniul Suprematiei Legii; Lori J.Mann – expert, Misiunea OSCE Moldova.

Agenda primei zile a training-ului, a gazduit activitati de informare generala si analiza referitor la Programul de Monitorizare a Proceselor de Judecata in Republica Moldova si Dreptul la un process echitabil – prezentat de Dl. Igor Dolea – Prof. Universitar, Director, IRP. Alt subiect important abordat, a fost prezentarea Manualului OSCE privind Observarea Proceselor de Judecata si a Raportului Analitic Semistrial al Programului MPJ.

Tematica programului zile urmatoare, a derivat din necesitatea informarii monitorilor participanti, a importantei regulilor generale de conduita atit a judecatorului, partilor si altor persoane participante precum si a intregului proces penal.

Totodata a fost analizat si comportamentul monitorilor in instanta de judecata - reguli, norme si atitudini. Abilitatile obtinute pe parcursul a doua zile, au fost aplicate de catre monitorii participanti intr-un feed-back obtinut in urma unui joc de rol, unde a fost inscenat un proces de judecata cu victima a traficului de fiinte umane (TFU).

In cadrul acestei activitati, participantii au avut posibilitatea de a observa gafele si regulile de conduita incalcate de catre judecator, procuror si avocat. Ziua a fost finalizata cu completarea chestionarelor de evaluare a cunostintelor obtinute si discutarea decurgerii intregului proces de judecata in republica.

P.S. Aducem sincere multumiri celor care au contribuit la realizarea jocului de rol si anume a colaboratorilor IRP care si-au asumat responsabilitatea de a juca rolurie judecatorului, avocatului, victimei, inculpatului si grafierului.