Optimizarea procesarii cauzelor in instantele de judecata

In perioada 5-6 octombrie curent a avut loc sedinta de lucru a grupului de monitorizare a Programului integrat de gestionare a dosarelor (PIGD). Mersul implementarii acestui program este mereu in atentia Consiliului Superior al Magistraturii. Numai pe parcursul anului 2010 s-au desfasurat cinci intruniri cu presedinti, vicepresedinti, alti colaboratori ai instantelor judecatoresti, in cadrul carora au fost dezbatute un sir de probleme legate de aplicarea computerizata a procedurii de repartizare aleatorie a dosarelor.

De data aceasta, la sedinta au participat si reprezentanti ai Consiliului Superior al Magistraturii din Romania, Alexandrina Radulescu si Cristian Ionita. Dumnealor si-au impartasit experienta privind metodologia determinarii complexitatii dosarelor in tara lor, au vorbit despre distribuirea aleatorie a dosarelor tinand cont de complexitatea lor, s-au referit la necesitatea si metodologia determinarii volumului optim de lucru al judecatorilor, la colectarea automata si analizarea datelor statistice privind activitatea instantelor judecatoresti.

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorii, colaboratorii implicati nemijlocit in implementarea PIGD in instantele judecatoresti din Republica Moldova au avut prilejul sa faca un schimb larg de experienta, sa afle anumite „subtilitati” si noi informatii despre acest program, facilitandu-le aplicarea.

Domnul Dumitru Visternicean, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, le-a multumit oaspetilor pentru bunavointa si disponibilitatea de a-si impartasi experienta, exprimandu-si speranta ca legaturile de colaborare vor deveni si mai frecvente, si mai prodigioase in diverse domenii.

Comunicat preluat de pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii www.csm.md