1 septembrie dupa gratii

Intretinerea unui minor, timp de o zi, in puscariile din R. Moldova costa 175 de lei si 48 de bani. Penitenciarele pentru minori gazduiesc in prezent 91 de detinuti, dintre care sapte fete. Majoritatea baietilor si fetelor din puscarie au comis furturi si au de ispasit pedepse de pana la cinci ani de inchisoare.¶

Cea mai redusa rata a infractionalitatii juvenile s-a inregistrat in anul 2004, cand doar 35 de minori au fost detinuti in institutiile penitenciare. Conform datelor prezentate de Departamentul Institutii Penitenciare (DIP), la 1 august 2010 in puscarii se aflau 91 de minori. Hrana pentru o zi a unui minor costa 13 lei si 69 de bani.

Infractiuni pana la majorat

Cei mai multi dintre minorii detinuti au intre 17-18 ani (68 la numar), informeaza DIP. Fetele din puscarii au varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani si se vor afla in penitenciare de la 3 pana la 5 ani. Ele sunt eleve, insa au savarsit infractiuni contra patrimoniului, adica furturi.

Baietii sunt detinuti si ei, in majoritate, pentru acelasi gen de infractiune, adica furt, jaf si talharii.

Dar exista baieti care au comis infractiuni mai grave: viol — 7 detinuti, omor intentionat — 8 baieti, actiuni violente cu caracter sexual — 5 detinuti.

79 de detinuti sunt condamnati pentru prima data, iar 12 — a doua oara. Toti minorii sunt apti de munca, conform datelor DIP, dar nu au terminat scoala (doar 13 dintre ei au studii medii complete). Unul dintre minori este analfabet, dupa datele prezentate de Departamentul Institutii Penitenciare.

Ponderea crimelor grave — neschimbata

Totusi, ponderea crimelor grave, cum ar fi violul si omorul, in totalul infractiunilor savarsite de minori ramane neschimbata, in ultimii ani, dupa datele Biroului National de Statistica. Astfel, in 2005, 15 minori au fost condamnati pentru omor, iar in 2009 — 14.

La 100 de mii de copii cu varsta de pana la 18 ani revin in medie 145 de minori care au comis crime in 2009 fata de 281 de minori in anul 2000.

Dintre toti detinutii, majoritatea sunt elevi (71), iar 18 dintre ei — tarani, dupa clasificarea efectuata de DIP. Serghei Russu, responsabil din cadrul Departamentului, a explicat ca cei inclusi in categoria tarani provin exclusiv din zonele rurale si nu si-au finalizat studiile medii, savarsind infractiunea in timpul anului scolar. Un singur detinut minor este muncitor.

Conform datelor DIP, anul acesta s-a ieftinit intretinerea unui minor in puscarii: o zi in anul 2009 a costat 201 lei si 79 de bani, iar in 2010 — 175, 48 lei. Doar hrana s-a scumpit: de la 12, 95 lei in 2009 la 13, 69 in 2010.

Careul dupa gratii

La 1 septembrie, toti copiii au mers la scoala de dimineata. Cei din penitenciare au asteptat amiaza zilei ca sa poata incepe noul an scolar. La Penitenciarul nr. 2, de la Lipcani, 42 de baieti vor studia anul acesta in clasele a sasea, a saptea si a opta.

Directorul penitenciarului, Iurie Furmuzachi, a declarat, pentru ZdG, ca la 1 septembrie au desfasurat un careu solemn, de incepere a anului scolar, impreuna cu detinutii, profesorii de la liceul din localitate, reprezentantii Bisericii si oaspeti de la Chisinau. «Toti au adus cadouri, rechizite scolare pentru elevii detinuti. Noi le-am procurat minimul necesar pentru scoala, adica caiete, creioane colorate, pixuri si radiere», spune directorul.

Tot el mai declara ca cei care invata sunt inclusi in listele cu elevi de la liceul din localitate, si daca absolvesc, primesc acelasi document ca si ceilalti.

37 de tineri invata si o meserie

Orele de clasa la penitenciarul de la Lipcani se desfasoara dupa-amiaza, cand profesorii termina lectiile cu elevii liceului. De dimineata, cine doreste, studiaza la scoala profesional-tehnica, zice Iurie Furmuzachi. «37 dintre baieti au dorit sa invete anul acesta o meserie, pe langa cunostintele de baza. Ei pot sa aleaga meseria de zidar, constructor si tamplar».

De asemena, baietii se pot ocupa de albine sau de gradina penitenciarului, care se afla pe un lot de cca 1 ha, langa puscarie. Directorul penitenciarului este de parere ca scoala are un impact pozitiv, mai ales ca, in ultimul timp, cinci dintre fostii detinuti au venit la ei sa ceara documentele de la scoala, fiindca vor sa aplice la facultati, sa aiba studii superioare.

Niciunul dintre parintii detinutilor nu au fost prezenti la ceremonia de deschidere a anului scolar, dupa cum ne-au informat cei de la penitenciarul pentru minori.

La Rusca, doar doua eleve

La puscaria de la Rusca, anul scolar a fost sarbatorit doar de doua fete, de 17 ani, care se afla in penitenciar. Ele au fost felicitate de conducere si de directorul liceului din Lapusna. «Anul acesta, fetele vor studia preponderent materii de profil umanitar, cum ar fi limba romana sau geografia», a spus directorul penitenciarului, Ion Ciubuc.

Aceste doua detinute vor absolvi scoala in puscarie, fiindca au fost condamnate la ani grei de detentie pentru comiterea unui omor deosebit de grav. «Anul trecut, ele au promovat examenele cu bine la matematica si la romana», zice Elena Stoian, responsabila de serviciul educativ din cadrul penitenciarului.

Fetele vor studia doua zile pe saptamana, cand profesorii pot sa vina la penitenciar de dimineata ca sa faca ore. Prima lectie a acestui an, pentru fetele de la Rusca, a fost ora clasei.

Reportaj scris de Natalia Dabija, Ziarul de Garda
Sursa: http://www.zdg.md/social/1-septembrie-la-puscarie