Schimb de experienta in domeniul justitiei pentru copii intre Moldova si Romania

In perioada 17-19 mai 2011, o delegatie formata din reprezentantii Grupului de lucru intersectorial “Reforma Sistemului de Justitie pentru Copii”, din cadrul Ministerului Justitiei din Republica Moldova, a efectuat o vizita de documentare in mun. Brasov, Romania. Vizita a avut drept scop realizarea unui schimb de informatii si bune practici privitor la justitia pentru copii si impartasirea rezultatelor obtinute de Romania in acest domeniu.

In cadrul programului de lucru, delegatia din Moldova s-a deplasat la Tribunalul pentru Minori si Familie din Brasov. Aici ei au aflat despre mecanismul de functionare a instantei pentru copii, au asistat la o sedinta de judecata cu implicarea minorilor, iar mai apoi au avut posibilitatea sa discute cu judecatorii specializati.

Pe parcursul vizitei reprezentantii Ministerului Justitiei au mai vizitat Parchetul de pe langa Tribunalul pentru Minori si Familie si Serviciul de Probatiune din Brasov. La intalnirile cu procurorii si consilierii de probatiune, oaspetii din Moldova s-au documentat privitor la modul de functionare a acestor institutii si rolul care il au in sistemul de justitie pentru copii.

”Unul din factorii determinanti in promovarea justitiei pentru copii este factorul uman”, a concluzionat Victor Zaharia, presedintele Consiliului National pentru Asistenta Juridica Garantata de Stat, la incheierea vizitei la Brasov. ”Modalitatea in care sunt implementate prevederile legale depinde in mod direct, atat de disponibilitatea resurselor, cat si de motivarea si convingerile specialistilor din sistemul de justitie ce lucreaza cu si pentru copii”, a mai adaugat Victor Zaharia.

In ultima zi a vizitei, membrii delegatiei de la Chisinau s-au deplasat la Centrul de reeducare pentru copiii in conflict cu legea din orasul Targu Ocna. Aici ei au luat cunostinta despre activitatea Centrului si au discutat cu administratia institutiei despre modul de lucru cu tinerii plasati aici pentru reeducare. Centrul din Targu Ocna este destinat recuperarii psihosociale a copiilor in conflict cu legea, cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani, carora instanta de judecata le-a aplicat masura educativa prin plasarea intr-un centru de resocializare.