Aspecte generale: fenomenul migratiei

Emigratia este actul sau fenomenul parasirii tarii sau regiunii natale de catre un individ sau grup de indivizi pentru a se stabili in alta. Fenomenul privit nu prin prisma tarii de origine, ci din cea a tarii de destinatie este cunoscut drept imigratie. Miscarile comunitatilor omenesti mai inainte de aparitia granitelor nationale, sau petrecute in interiorul unui stat poarta denumirea de migratie.

Emigrarea poate avea diferite motive, unele politice, altele economice, sau chiar personale (precum casatoria cu un cetatean al unui alt stat.

In alte cazuri, oameni in virsta din tari bogate, dar cu o clima rece, aleg sa se mute in alte tari cu o clima mai calda, dupa ce ies la pensie. Cei mai multi emigranti politici sau economici se muta in noile regiuni sau tari insotiti de toti membrii familiilor lor, sperand sa gaseasca conditii mai bune de munca, o piata a muncii mai dezvoltata sau pur si simplu un climat de pace. De-a lungul istoriei, numerosi emigranţt s-au reintors in patriile lor, dupa ce au reusit sa stringa suficienti bani in tarile de adoptie.

In unele cazuri, emigrantii se muta in tari care se deosebesc profund de tarile de origine prin traditiile culturale, economice sau religioase. In astfel de cazuri, emigrantii incearca de cele mai multe ori să-si pastreze cultura, traditiile sau limba, pe care de cele mai multe ori le transmit urmasilor.

Conflictul dintre cultura nativa si cea a tarii de adoptie poate crea contraste sociale, care pot duce la neintelegerea de catre noii veniti a unor sisteme sociale sau legale pe care le gasesc ciudate. Pentru a mai usoara integrare in tara de adoptie, dar si pentru a ajuta la pastrarea traditiilor, emigrantii se organizeaza in comunitati si asociatii.

Emigratia a avut o influenta profunda in lumea secolelor al XIX-lea si al XX-lea, in special in tari precum Statele Unite ale Americii, Canada, Brazilia, Argentina, Australia sau Noua Zeelanda.
Fenomenele emigratiei si imigratiei nu trebuie confundate cu cel al migratiei involuntara – transferurile de populatie sau epurarea etnica(...)

fenomenul migratiei.doc [81 Kb] (descarcari: 53)