Reintegrarea conectata la realitate

Una din cele mai dificile probleme, cu care se confrunta persoanele, care si-au ispasit pedeapsa, este adaptarea acestora la realitatea vietii libere. Acest adevar a constituit laitmotivul mesei rotunde, organizata pe 1 decembrie curent de catre IRP cu sustinerea financiara a Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala si al Fundatiei Soros-Moldova.

Actiunea cu genericul “Reintegrarea sociala a persoanelor liberate din locurile de detentie” a fost gazduita de Sala de conferinte a Cancelariei Guvernului si a avut ca invitati sefi ai sectiilor penale ale oficiilor de executare ale sectoarelor municipiului capitalei, juristi ai preturilor, specialisti ai sectiilor pentru ocuparea fortei de munca si ai directiilor de asistenta sociala. Astfel spus, anume reprezentantii organismelor, care prin activitatea lor cotidiana pot contribui nemijlocit la reintegrarea sociala a ex-detinutilor din mun. Chisinau, solutionind mai multe necesitati ale acestora, ca cele legate de educatie, formare profesionala, gasirea unui loc de munca si a unui adapost etc.

Asistenta a audiat o serie de comunicate ale colaboratorilor IRP privind situatia la zi in aceasta problema, iar dezbaterile, ce au urmat, au confirmat strigenta unor aspecte, necesar a fi solutionate intr-o perspectiva apropiata. A fost salutata initiativa crearii recente de catre IRP a unor Centre de Justitie Comunitara in orasele Chisinau, Balti si Cahul, mentionindu-se ca ele constituie un imperativ al vremii. Cei prezenti au remarcat practic in mod unanim necesitatea constituirii unui mecanism eficient de reintegrare, in cadrul caruia centrelor noi create revenindu-le rolul de manager-coordonator al unificarii eforturilor tuturor structurilor din societate, care intr-o masura sau alta sunt chemate sa amelioreze situatia, adeseori disperata a multor fosti detinuti.