Institutul de Reforme Penale desfasoara activitati de instruire a consilierilor de probatiune

Institutul de Reforme Penale cu suportul financiar al Organizatiei Interbisericesti pentru Cooperare in Dezvoltare a organizat seminarul de instruire “Implementarea alternativelor la detentie in Republica Moldova”. Acestea s-au desfasurat la 21 februarie in orasul Balti si 22 februarie in or. Cahul, unde au participat consilierii de probatiune din cadrul Serviciului de Probatiune, Departamentul de Executare din regiunea de nord si sud a republicii.

Scopul activitatii a fost familiarizarea participantilor cu conceptul de probatiune, etapele acesteia, pedeapsa cu munca neremunerata in beneficiul comunitatii, institutia medierii, etc.

Principalele subiecte abordate in cadrul seminarelor au fost:
- Aspecte teoretice si practice ale probatiunii presententiale - care vizeaza activitatea de intocmire a referatelor de evaluare psiho-sociala a minorilor aflati la etapa de urmarire penala, pentru instanta de judecata in scopul individualizarii pedepsei.
- Probatiunea sententiala in comunitate – care reprezinta etapa de supraveghere, asistenta si consiliere a persoanelor aflate in conflict cu legea la etapa postsentinta.
- Probatiunea postsententiala – reprezenta de activitatile de asistenta si consiliere in reintegrarea persoanelor liberate din detentie.