Evaluarea situatiei minorilor in colonia pentru minori din or. Lipcani

Elucidarea aspectelor si gradului de respectare a drepturilor detinutilor, stabilirea aplicari abuzive si nemotivate a arestului precum si argumentarea posibilitatii aplicarii alternativelor la arest au constituit obiectivele anchetelor de monitorizare elaborate de IRP in anul 2002-2004.

Prima ancheta a fost petrecuta in Izolatorul de Ancheta nr. 3 din Chisinau, cit si in Inchisoarea nr. 1 din Balti. Formulare anchetei au fost distribuite detinutilor din diferite camere, precum si tuturor detinutilor dintr-o camera ele fiind anonime, excluzindu-se interventia administratiei institutiei la completarea anchetelor.

Numarul mare de persoane care le-au completat (peste 600 de detinuti) a permis a forma un tablou clar a situatiei in penitenciar, cit si prezinta un material factologic important la promovarea si argumentarea implementarii alternativelor la detentie/arest (in ce priveste ancheta petrecuta la Balti, aceasta se afla la faza de procesare a rezultatelor, urmind ca rezultatele de asemenea sa fie facute publice). Prin procesarea rezultatelor s-a stabilit gradul de incalcare a drepturilor detinutilor, dar in special aplicarea uneori nejustificata a masurii preventive sub forma de arest, precum si faptul ca la anumite persoane justetea pedepsei dicta o pedeapsa nonprivativa de libertate.

Rezultatele obtinute in Chisinau au fost procesate de experti de la Academia de Stiinte a Moldovei, iar concluziile formulate - publicate intr-un numar special al Buletinului CARPEM (IRP). Buletinul a fost repartizat reprezentantilor sistemului justitiei (instantele judecatoresti, birouri de avocati, procuraturi, etc.), bibliotecilor, institutiilor specializate de stat si neguvernamentale, penitenciarelor, organizatiilor internationale, etc.

Remarcabil este si interesul sporit al reprezentantilor mass-media fata de sondaj, la aceasta tema fiind solicitate si publicate interviuri in ziare precum "Timpul”, difuzate emisiuni la posturi de radio, etc.

La 2 aprilie 2004, Institutul de Reforme Penale (IRP), a prezentat rezultatele celui de-al doilea raport de monitorizare a drepturilor detinutilor inclus intr-un sondaj de opinie realizat in 2003 printre persoanele aflate sub arest preventiv si in paralel, printre lucratorii organelor de drept. Scopul acestui sondaj mixt a fost de a mari credibilitatea rezultatelor anchetei.