Seminarul de instruire privind aplicarea medierii in cauzele penale cu minori pentru procurori si ofiteri de urmarire penala

IRP a organizat la 27 ianuarie 2005 un seminar de instruire privind aplicarea medierii in cauzele penale cu minori, activitate prevazuta de prevederile proiectului „Alternative la detentie pentru minori”, ce este implementat de IRP cu suportul financiar al UNICEF Moldova.

Organizarea training-ului a avut drept scop familiarizarea si sensibilizarea comunitatii juridice din tara noastra (procurori si ofiteri de urmarire penala) cu conceptul justitiei restaurative si a medierii.

A fost prezentat cadrul legal national si international, specificul procesului de mediere in cauzele penale cu participarea minorilor.

Selectarea participantilor a fost determinata de importanta faptului, ca medierea trebuie sa fie aplicata la etapa de initiere a procesului penale si la etapa de urmarire penala. De asemenea implicarea ofiterilor de urmarire penala si a procurorilor a fost determinata si de faptul ca judecatorii au beneficiat de actiuni de instruire ale IRP: seminarul privind medierea in cauzele penale din 19-20 noiembrie 2004 si Scoala de iarna „Asistenta sociala in spatiul justitiei juvenile” din 17-21 ianuarie 2005, organizat de Centrul Republican de Resurse pentru Asistenta Sociala in colaborare cu IRP.

Oportunitatea petrecerii evenimentului deriva din includerea in noul Cod de Procedura Penala a institutiei de mediere (art.276). Conform stipularilor articolului dat, impacarea partilor poate avea loc si prin mediere.

Odata cu inceperea aplicarii medierii in Moldova, ar putea fi simplificata activitatea organelor de drept, astfel ca instantele judecatoresti nu ar mai fi atat de suprasolicitate, iar procuraturile mai descarcate de dosare penale. Aplicarea medierii in cazul unor infractiuni mai putin grave savirsite atit de minori, cit si de adulti, cind partile ar putea ajunge la un numitor comun, reciproc avantajos, cum ar fi repararea prejudiciului material sau moral, ar face posibila evitarea procesului penal in genere si toate consecintele acestuia (condamnare, antecedente etc...).

Un accent deosebit in cadrul acestui seminar s-a pus pe valorificarea beneficiilor pe care le are medierea pentru victima, infractor, familie si comunitate. Astfel participantii au lucrat in grupuri mici pentru a evidentia care sunt beneficiile medierii.

Rezultatele obtinute au fost unele foarte relevante. Este important sa mentionam, ca participantii au ajuns de unii singuri sa se convinga, ca pentru victima medierea ofera o posibilitate reala de: „restituire a pagubei materiale; primire a satisfactiei morale; de participare la infaptuirea justitiei;de economisire a timpului personal; de restabilire a convingerii launtrice in puterea legii si echitate sociala s.a aspecte importante”.

La seminar au fost de asemenea prezentate si beneficiile medierii pentru persoana care a comis infractiunea, si anume: „intelegerea consecintelor reale in urma comiterii crimei; eliberarea de raspundere penala; exprimarea caintei sincere; recuperarea pagubei pricinuite; resocializarea lui ca membru al societatii; medierea asigura echititatea in cazurile cind infractiunea este comisa din imprudenta”.

Justitia restaurativa reprezinta o modalitate total diferita de a gandi si a interpreta infractiunea si victimizarea. In paralel cu denuntarea comportamentului infractional, ea accentueaza nevoia de a trata infractorii cu respect si a-i reintegra in comunitate prin modalitati care ii pot ajuta sa se angajeze profund in adoptarea de comportamente corecte si legale.

Expertii nationali prezenti la eveniment au fost: Xenofon Ulianovschi , judecator, Judecatoria Militara, doctor in drept, conferentiar ULIM; Svetlana Rijicova, Doctor in psihologie, conferentiar, Universitatea „Aleco Russo”, Balti; Vasile Rotaru, doctor in drept, lector, USM .

La final procurorilor si ofiterilor de urmarire penala li s-a oferit o tema pentru acasa care prevede elaborarea si aplicarea modalitatilor de sesizare a mediatorului, a modalitatilor de colaborare cu mediatorul, verificarea acordului de impacare si respectarea acestuia s.a aspecte importante.

Participantii si-au manifestat multumirea pentru oportunitatea de a participa la un astfel de eveniment, care este foarte util si oportun si ofera cunostinte si experiente noi de lucru.

In opinia specialistilor in domeniul justitiei penale, medierea este o modalitate practica de solutionare amiabila a unui conflict si implica suportarea unor cheltuieli financiare minime, reducind esential numarul cazurilor de incarcerare a persoanelor culpabile de savarsirea unor infractiuni usoare sau mai putin grave.

Curriculum.pdf