Extinderea implementarii medierii in cauzele penale in r-nul Ungheni

In Republica Moldova medierea in cazurile penale este practicata de un an si jumatate in. La etapa initiala s-a decis ca implementarea acesteia sa fie desfasurata doar pe teritoriul mun. Chisinau.
Astfel, incepând cu 01 februarie 2005, a fost deschis primul Centru de Mediere in cadrul Institutului de Reforme Penale. Pilotarea la prima etapa in mun. Chisinau a permis conturarea unui mecanism de implementare si evidentierea lacunelor in cadrul legislativ existent. Pentru a verifica aplicabilitatea acestui mecanism pe intreg teritoriu al Republicii Moldova, incepând cu 1 noiembrie 2006 a inceput pilotarea medierii in cauzele penale si in or. Ungheni.

Ca si in cazul oricaror alte novatii care au fost implementate, premargator pilotarii propriu-zise este necesar de a informa comunitatea juridica despre caracteristicile, beneficiile si esenta medierii ca si practica a justitiei restaurative. Astfel, pe 29 iunie 2006 a fost organizat un seminar de informare privind procedurile speciale in procesul penal, punându-se un accent deosebit pe institutia medierii. Seminarul a fost organizat de catre Institutul de Reforme Penale cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros.

Participantilor de la seminar: judecatori, procurori si ofiteri de urmarire penala le-a fost redata informatia cu privire la trei institutii novatorii din legislatia procesual penala: impacarea, acordul de recunoastere a vinovatiei si medierea. Un interes deosebit a fost in acordat statutului mediatorului si care ar fi rolul acestuia in procesul penal, precum si mecanismul de solicitare a medierii. Ceea ce s-a stabilit si este in conformitate cu legislatia actuala si proiectul de lege cu privire la mediere, medierea va fi un proces extrajudiciar si se va desfasura paralel cu procesul penal.

Intreaga comunitate juridica din raionul Ungheni au aratat o atitudine pozitiva vis-a-vis de institutia medierii, manifestând interes pentru solicitarea si aplicarea acesteia.