Centrul de Mediere din or.Chisinau: competernta, activitati si perspective

La Chisinau a fost deschis un Centru de Mediere, specializat in oferirea serviciilor de mediere in cauzele penale cu participarea minorilor victime sau infractori.

Incepind cu 1 februarie 2005 in cadrul Centrului activeaza 4 mediatori, care au urmat un program de instruire in domeniul justitiei restaurative.

Cazurile pasibile de mediere sunt identificate prin intermediul asa-numitului Comitet de Coordonare , format dintr-un judecator, doi procurori si un ofiter de urmarire penala din mun.Chisinau. De asemenea solicitarile la initierea procedurii de mediere ar putea parveni si de la alte autoritati de drept, de la parintii copiilor, tutorii sau curatorii acestora, precum si insasi minorii in calitate de martori sau victime pot apela la Centru, impreuna cu parintii acestora sau alte persoane responsabile pentru ei.

Pentru desfasurarea procedurii de mediere este necesar acordul mutual al infractorului si al victimei. In cazul existentei tuturor cerintelor necesare medierii, inclusiv al acordului parintilor si cu prezenta acestora sau a altor persoane, responsabile pentru minor, se va petrece sedinta de mediere.

Daca pe parcursul medierii, victima, cit si minorul infractor vor putea ajunge la un acord, inclusiv privind modul de reparare a pagubei cauzate, atit cea materiala, cat si morala va fi intocmit acordul de impacare. Acesta va fi transmis procurorului sau judecatorului in procedura carora este cauza, pentru a sista derularea procesului penal.

Centrul de Mediere colaboreaza cu instantele de judecata din raza mun.Chisinau, Biroul de Avocati a IRP, Baroul Avocatilor Republicii Moldova, Directia Municipala pentru protectia Drepturilor Copilului, Izolatorul de Ancheta nr. 3 din Chisinau, Comisariatul de Politie al mun. Chisinau, precum si cu un sir de ong-uri specializate in domeniul copiilor.

In cadrul Centrului de mediere este amenajat un spatiu special pentru desfasurarea sedintelor de mediere si este creata o ambianta de confort psihologic pentru victime si infractor, pentru a-i predispune pe acestia spre discutii.

Este important a mentiona, ca pentru minorii – victime ale infractiunilor este disponibila in paralel asistenta psihologica calificata din partea unui psiholog specializat pe cauzele minorilor.

In scopul asigurarii unui flux informational adecvat privind specificul medierii in particular, cit si a justitiei restaurative in general, IRP organizeaza in anul 2005 ample actiuni de instruire, cu participarea judecatorilor si procurorilor specializati in lucrul cu minorii, cat si pentru ofiterii de urmarire penala.

Tinand cont de faptul, ca medierea este o institutie noua in Republica Moldova, in prima luna de activitate s-a dus o campanie de informare atat pentru colaboratorii organelor de drept, cat si pentru publicul larg.

Astfel au fost realizate numeroase intalniri cu procurori, judecatori, colaboratori MAI din toate sectoarele mun. Chisinau, in cadrul carora, acestia au fost informati despre conceptul institutiei medierii, principiile si consecintele acesteia.

In parallel, au fost realizate emisiuni radio si TV, publicate o serie de articole in presa scrisa si cea electronica pentru a informa publicul larg despre serviciile acordate de Centrul de Mediere.