Mecanismul de implementarea medierii in cauzele penale in raionul Cahul

„Litigiul traditional poate fi o greseala care trebuie corectata ... . Pentru unele dispute, procesul va fi singura modalitate dar pentru altele nu .... Sistemul nostru este prea costisitor, prea dureros, prea distructiv, prea ineficient pentru oameni cu adevarat civilizati”

Chief Justice Warren E. Burger, U.S. Supreme Court – Washington DC
Din 15 februarie 2007 institutia medierii în cauzele penale este pilotata in raionul Cahul, activitatea data este desfasuarta de catre doi mediatorii care activeaza in cadrul Centrului de Justitie Comunitara Cahul.

Primele actiuni in vederea implementarii institutiei medieri in r. Cahul au intimpinat unele dificultati in legatura cu faptul ca inca nu a fost promulgata si publicata Legea cu privire la mediere, organele de drept nu solicitau implicarea mediatorului in cazurile pasibile de mediere. Uneori cauzele transmise spre mediere de catre organele de drept aveau un termen depasit (era luata deja hotarirea pa cauza).

De asemenea s-a observat tendinta organelor de drept de a transmite cauza mediatorului pentru a fi mediata dupa ce a fost transmisa celeilalte instante.

Adica organele politiei solicitau mediatorul dupa ce cauza a fost transmisa procurorului iar procurorul solicita mediatorul dupa ce transmitea cauza in instanta de judecata. Acest fapt este dictat cel mai des de statistica „dosarelor încheiate” si se evidentia mai mult la organele politiei. In vederea stabilirii unei relatii de colaborare cu organele de drept au fost desfasurate activitati de informare privind practica justitiei restaurative - institutia medierii necesitatea implementarii si beneficiile acesteia.

In urma discutiilor cu conducerea organelor de drept a fost numita cite o persoana responsabila de informarea mediatorului privitor la cauzele pasibile de mediere, totodata s-au facut sedinte operative in cadrul organelor de drept privitor la stabilirea procedurii de informare a mediatorului privitor la cauzele pasibile de mediere si privitor la categoria de cauze pasibile de mediere. Astfel mediatorul este informat printr-o nota informativa de catre persoana responsabila care duce urmarirea penala sau judecator despre cazurile susceptibile de a fi solutionate prin intermediul medierii. Principalul solicitant a servicului de mediere este Procuratura, urmata de Comisariatul de Politie.

40% dintre cazurile mediate sunt infractiuni calificateiîn baza art.186 al 2 deasemenea au fost preluate si unele cazuri de invinuire in comiterea infractiunilor grave, cum ar fi 171 al. 1 CP - Violul savirsit prin constringere fizica sau psihica a persoanei sau profitind de imposibilitatea acesteia de a se apara ori de a-si exprima vointa; 179 al. 2 CP - Violarea de domiciliu savirsit cu violenta ori cu amenintarea aplicarii violentei; 287 al. 2 CP – Huliganismul, cauze in care partile participind la sedinta de mediere au incheiat acord de impacare, iar aceasta servind ca o circumstanta atenuanta la numirea pedepsei de catre instanta de judecata. in rezultatul participarii de sedinta de mediere partile in toate cazurile mediate au ramas multumite si impresionate de aceasta procedura.

In procesul de implementare a instiututiei mediere in cauzele penale in raionul Cahul se recunoaste rolul activ al organelor de drept din teritoriu si anume procuratura Cahul, comisariatul de politie Cahul deoarece realizarea cu succes a activitatilor prevazute poate fi asigurata doar prin colaborarea cu organele de stat implicate nemijlocit in procesul de infaptuire a justitiei. Se poate evidentia aportul deosebit in aceasta colaborare a procurorului raionului Cahul, procurorului V. Soltan, Calendari D., Taralunga A., Cara M., Bojenco N. s.a., comisarului Politiei Cahul dl Ciochina D, adjunctului Comisarului Politiei dl Rosca I.

In final putem mentiona ca rezultatele obtinute in activitatea de mediere pe cauzele penale sunt rezultatul unei munci comune, unei colaborari strinse intre serviciul de mediere si organele de drept, actiivitate desfasurata cu suportul financiar Organizatia Interbisericeasca pentru Dezvoltare si Cooperare, (ICCO).