Medierea in cauze penale: 2005- 2007

In februarie 2005 in cadrul Institutului de Reforme Penale a fost deschis Centru de Mediere, specializat in desfasurarea activitatilor de mediere in cauze penale. Opt mediatori care au urmat programul de instruire in domeniul justitiei restaurative, activeaza in cadrul Centrului de Mediere.

In perioada 2005-2007 catre Centru de mediere au fost referite 215 cauze penale, dintre care au fost preluate 172 cazuri dintre care a fost mediate 145 de cazuri.

Din iunie 2006 au fost desfasurate activitati de extindere a pilotari institutiei medieri in r. Ungheni si r. Cahul astfel in r. Ungheni au fost mediate 20 cazuri si 25 de cazuri au fost mediate in r. Cahul.

Beneficiari serviciului de mediere sunt victime si faptuitori atit minori cit si adulti, in perioada sus numita 48% dintre beneficiarii au fost minori. Indiferent de faptul ca in Codul Penal si Codul de Procedura Penala au fost realizate un sir de modificari care vizau infractiunile savirsite de catre minori, in rezultatul carora s-a marit numarul de articolelor pasibile de mediere, numarul de cazuri referite catre Centrul de mediere cu implicarea minorilor nu s-a marit.

Scopul sedintelor de mediere este de a intilni partile implicate intr-un conflict penal pentru a discuta despre infractiunea comisa, si de a crea oportunitatea pentru victima si infractor sa gaseasca o solutie aceptata de catre ambele parti.

30% dintre cazurile mediate sau finisat cu nesemnarea acordului de impacare, insa aceasta nu inseamna ca partile participante la sedinta de mediere nu au ajuns la un numitor comun, ci doar ca faptuitorii nu au indeplinit conditiile pretinse de catre victime, de cele mai dese ori faptuitorii provin din familii social – vulnerabile si nu au resurse financiare pentru a restitui paguba pricinuita.
Procentajul cel mai inalt 63% il inregistreaza art.186 al.2, o tendinta inregistrata in anul 2006-2007 este referirea cazurilor grave, unde semnarea acordului de impacare ar fi o circumstanta atenuata.Principalul solicitatant al servicului de mediere este Procuratura, 69 % dintre cazurile mediate au parvenit de la institutia sus numita.

Este importatnt de mentionat colaborarea mediatorilor din r. Cahul cu Comisaritul de politie 42% dintre cazurile mediate in r. Cahul au fost preluate de la Comisariatul de politie, iar semnarea acordului de impacare a condus la incetarea urmaririi penale.

5% dintre cazurile mediate au parvenit de la faptuitori, acest lucru ne vorbeste despre faptul ca institutia medierii raspunde necesitatilor persoanelor implicate intr-un conflict penal. Numarul solicitarilor parvenite de la faptuitori va creste in cazul in care vor fi desfasurate mai multe activitati de informare a opiniei publice privind formele alternative de solutionare a conflictelor.

Medierea in cauze penale: 2005- 20007.doc [187 Kb] (descarcari: 1)