Codul deontologic al mediatorului (Polonia)

Prezentul text constituie o incercare de a construi temelia Codului Deontologic al mediatorului. Acesta a fost initiat de catre Comitetul de Promovare a Medierii in Polonia, ca un raspuns la apelul senatului Zhigniew Romaszevski, Presedintele Comitetului pentru Drepturile Omului si Suprematia Legii de a sarbatori ce-a de a cincizecia aniversare a adoptarii Declaratiei Universale a Dreptului Omului.
Continutul a fost pregatit inaintea celei de-a III Conferinta Internationala privind Drepturile Omului ce a avut loc in perioada de 14-16 octombrie, 1998 in Varsovia in sediul Parlamentului Polonez.

Pe data de 10 septembrie, 1948, Declaratia Universala a Drepturilor Omului a fost adoptata prin rezolutia Nr. 777 si 778 / III Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

Articolul 1 al Declaratiei stipuleaza: „Toate fiintele umane se nasc libere si egale in demnitate si in drepturi. Ele sunt inzestrate cu ratiune si constiinta si trebuie sa se comporte unele fata de altele in spiritul fraternitatii.”

Problemele drepturilor omului sunt evident prezente si in activitatea medierii asa cum aceasta institutie pune accentul pe apararea drepturilor victimei. Medierea imputerniceste rolul victimei (procedurile judiciare si sanctiunea legala pune deoparte victima, ba chiar foarte frecvent o exclude, astfel supunind-o la o dubla victimizare in timpul procedurii legale).

Medierea ofera victimei o reabilitare mai rapida si mai eficace. In acelasi timp medierea apara drepturile infractorului, oferindu-i posibilitatea de a participa la luarea deciziei privitor la propriul sau caz si referitor la propriul sau destin.

Datorita la aceasta deseori se intimpla ca infractorul sa-si asume responsabilitatea asupra actiunilor sale. Medierea educa infractorul, creeaza o sansa de a evita stigmatizarea si o sanctiune penala mai severa. Din aceste considerente ii ofera posibilitatea de a o lua de la zero, ii ofera inca o sansa.

Pina 1989 Polonia a fost un stat lipsit de independenta si suveranitate. Independenta instantelor judecatoresti de autoritatile politice ale Republicii Populare Polone nu au fost autentice in mod special in perioadele 1945-1956 si 1981-1984. Aceasta situatie creata a influentat deformarea sistemului deciziilor judecatoresti.

Tinind cont de aceasta, activitatile societatii civile sunt foarte importante in societatea Poloneza si anume prin schimbarea constiintei cetatenilor si construirea institutiilor democratice. Medierea victima-infractor are de asemenea acest scop.