Institutul de Reforme Penale desfasoara activitati de mediere scolara

Conflictul este un fenomen universal care poate fi intilnit la toate nivelele convietuirii umane si la fiece etapa a vietii. Acestuia i-au fost oferite atit conotatii negative cit si pozitive, totusi nu prezenta acestuia este o problema ci modalitatile de abordarea, solutionare a conflictului.

Consilierii de probatiune din cadrul retelei Centrelor de Justitie Comunitara desfasoara activitati de instruire a elevilor privind metodele alternative de solutionare a conflictelor.

Scopul activitatilor ce le desfasuram nu este de a elimina conflictele scolare ci de a instrui elevii privind tehnicile de aplicare a metodei alternative de solutionare a conflictelor, prin mediere. Activitatile sunt desfasurate in cadrul proiectelor: "Consolidarea reformei sistemului de justitie penala in Republica Moldova" finantat de ICCO, si proiectul „Consolidarea societatii civile”, implementat cu sprijinul financiar al Agentiei Suedeze de Dezvoltare si Cooperare (SIDA).

Conflictele nesolutionate in mediul scolar sunt o sursa generatoare probleme, printre care ar fi:

- Absenteismul scolar;
- Comportamentul violent;
- Relatii defectuoase intre elevi;
- Randament scolar scazut;
- Mediu ostil, tensionant in cadrul scolii.

Beneficiile dezvoltarii programelor de mediere scolara vizeaza atit elevii, scoala cit si intrega comunitate, deoarece adesea conflictele din cadrul scolii afecteaza si comunitatea.