Medierea in SUA

Medierea nu se poate implementa intr-un sistem juridic peste noapte!

Exemplul la care ne vom raporta cu privire la succesul medierii este SUA. In istoria Americii, institutia medierii este cunoscuta de peste o suta de ani. Inca din anul 1838 se poate vorbi depre mediere.Atunci are loc, la initiativa presedintelui Martin Van Buren, prima mediere facilitata de Guvern in cazul unei greve de amploare.Evident, nu putem vorbi despre mediere in intelesul actual. Este insa un prim pas. Importanta este implicarea statului in sustinerea si promovarea medierii. Conflictele de munca sunt practic primele care au fost solutionate prin mediere. Si asta s-a intamplat ...in anul 1838 in Statele Unite ale Americii! In anul 1918 ia nastere in cadrul Departamentului Muncii, Serviciul American de Conciliere. Este practic actul de nastere al medierii la nivel federal. In anul 1926 se infiinteaza Consiliul National de Mediere, in anul 1947 ia nastere Serviciul Federal de Mediere si Conciliere, in 1957 au loc primele seminarii de training pentru mediatorii din cadrul Serviciului Federal de Mediere si Conciliere.Sunt multe date la care ne putem raporta insa acestea sunt cele mai elocvente. Cultura medierii este prezenta in istoria nationala si in mentalitatea fiecarui american.

Un studiu recent efectuat in cadrul a 126 companii de top din SUA de catre Institutul International pentru Prevenirea si Solutionarea Conflictului si dat publicitatii in data de 20 aprilie 2007 la New York, a reliefat faptul ca aproximativ 98% din cazurile pe care le-au avut acestea, au fost solutionate inainte de a se ajunge in instanta, fiind evident faptul ca aceste companii prefera sa isi solutioneze conflictele pe cale amiabila.Vorbim despre o cultura a medierii in care compania care are un litigiu nu se gandeste in niciun caz sa actioneze in instanta partea adversa pana nu incerca sa solutioneze disputa prin metodele de solutionare alternative, in special prin mediere.

Pornind de la certitudinea ca medierea este un succes in SUA si ca majoritatea litigiilor se solutioneaza inainte de a se ajunge in sala de judecata, putem privi cu optimism impactul viitor al medierii in Romania.Important este ca mediul juridic autohton sa aiba deschiderea necesara si sa incurajeze acesta modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila.Medierea are nevoie de timp si de rezultate pentru a se impune si la noi.Primii pasi au avut loc insa nu trebuie sa cadem in capcana raportarii rezultatelor ce se vor obtine la noi cu cele care se realizeaza in prezent in SUA.Pentru ca acolo exista o cultura a medierii!

Decalajul dintre sistemul de drept romanesc si cel american este considerabil.Implementarea in sistemul juridic romanesc a medierii nu este usoara insa avem toate premisele obtinerii in timp a unor rezultate si a unei schimbari obligatorii de mentalitate.

Firmele straine vor fi cei mai buni promotori ai medierii in Romania.Mediul corporatist va inbratisa medierea date fiind avantajele in plan comercial si in scurt timp vom putea vorbi despre familiarizarea publicului romanesc cu acest concept.Pornind de la aceste premise, in timp, vom dobandi o cultura a medierii!Pana atunci, sa folosim experienta celor care o au deja.

Sursa: www.mediere.ro